5 Aralık 2016 Pazartesi

BEBEKLERDE D VİTAMİNİ ZARARLI MI ?




  D VİTAMİNİ VİTAMİNİ NEDİR? EKSİKLİĞİNDE NELER OLUR ???

  Vücudumuzun olmazsa olmazlarından olup,kalsiyum ve fosforun emilimini sağlayan d vitamini,özellikle bebeklik dönemlerinde kemik ile beyin gelişimi ve bıngıldağın kapanması yönünden gereklidir.Az miktarda alındığında bıngıldak dedigimiz beynin üst kemik yapısı kapanmaz,fazla alındığında ise erken kapandığından beyin gelişimine engel olarak ölümcül sonuçlar doğurabilir.


  Bebeğiniz d vitaminini yeterli almadığı taktirde,raşitizm dedigimiz kemik büyümesi esnasında yetersiz mineral alımı nedeniyle,gelişim geriliği meydana gelir. Yetişkinlerde ise osteomalazi yani kemik yumuşaması hastalığı gelişir.

  Doktorlar,günde üç damla dozun her hangi bir bozukluga sebep olamayacağını söylüyor.Çünkü güneş ışınlarıyla yeterli d vitamini alınmadığı için bu şekilde takviye yapılması gerektiği düşüncesini savunuyorlar.

  Bazı araştırmalara göre ise bebeklik döneminde sağlık ocakları tarfından verilen d vitamininin zararlı olduğu söylenmiştir.Bunun sebebi ise içinde BHA yani e320 bulunmasıdır.

  BHA, içeriğinde kanserojen madde bulunduğu,hiperaktivite ve alerjiye sebep olduğu öne sürülen bir madde olup Japonya ve Amerika'nın bazı eyaletinde yasaklanmıştır.BHA aynı zamanda cips,kek,bisküvi gibi maddelerin raf ömrünü uzatmak içinde kullanılabiliyor.Doğruluğu kesin olarak ispat edilmemekle birlikte secimi sizlere bırakıyorum.Risk-fayda analizi yapip degerlendirmekte de fayda var tabiki.

  GÜNEŞ IŞINLARINDAN EN İYİ ŞEKİLDE NASIL YARARLANABİLİRİZ ?

  Güneş ışınlarından en iyi şekilde yararlanmak için güneş kremleri kullanılmadan,özellikle sabah 10'a kadar ve saat 16'dan sonra güneşe çıkılmalıdır.Güneş de yararlı ışınlar olduğu gibi zararlı ışınlarda bulunmaktadır.Bu sebeple 6 aydan küçük bebekler kesinlikle güneşe maruz bırakılmamalıdır.Ayrıca D vitaminini alabilmek için kollar,bacaklar ve sırt bölgesi açık olmalı.Kafaya da muhakkak şapka takılmalıdır.

   Gölgeden veya camdan alınan güneşten vitamin geçişi sağlanamaz.Bu yüzden güneşin dik olmadığı saatlerde direkt olarak günlük 15 dakika güneşlenmek yeterlidir.Fazla güneşlenmek cilt kanserine ve yanıklarına sebep olabileceğinden tavsiye edilmemektedir.

  D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  *DEPRESYON ( d vitamini mutluluğa sebep olan seratonin hormonunun salgılanmasını  etkilediği için eksikliğinde mutsuzluğa neden oluyor),

  *KEMİK AĞRILARI,

  *SOĞUK ALGINLIĞI (d vitamini eksik olanlarda hastalanma olasılığı daha yüksek oluyor),

  *KAS ZAYIFLAMASI,

  *BAŞ TERLEMESİ,

  *KAS KRAMPLARI,

  *HALSİZLİK

  *BAŞ AĞRILARI,

  *KİLO ALMA,

  *YÜKSEK TANSİYON,

  *KABIZLIK,

  *İSHAL.

  D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE İLERKİ ZAMANLARDA KARŞILAŞILABİLECEK HASTALIKLAR

  *KALP HASTALIĞI,

  *BUNAMA,

  *BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLARI.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋