21 Aralık 2016 Çarşamba

% 100 GARANTİLİ BEBEK UYUTMA YÖNTEMİ




   Doğumdan itibaren hayatımızda bir çok zorluklarla karşılaşırız.Bunlardan biride bir türlü uyumayan,sürekli ağlayan bebektir.Ben kızım da ne gece nede gündüz böyle bir durumla karşılaşmadım.Uyumasa da ağlamazdı en azından 😃




 Benim aksime bu durumdan fazlaca bunalmış annelerin olduğunuda görüyorum.Saçı başı dağılmış bir şekilde uyusun diye araştırmadığı yazı,söylemediği ninni yoktur.Hatta okunmadık dua,okutmadık insan bile kalmamıştır 😃


 Bu gibi durumlarda herkes seferberlik için bebeği uyutmaya çalışır.Kıyısına köşesine nazar boncuğu takanmı istersin ? Yoksa kucağına aldığında hoca edasıyla " yok yok bu çocuğa kesin nazar deymiş " diyenmi ? dersin.Her kafadan bir ses çıkar yani 😃

Artık herkes rahat edebilir.Aranılan o formül bulundu 😃 Şimdi konuya geçebiliriz.Öncelikle ;


  UYKU RUTİNİ NASIL OLUŞTURULUR ?


 Her gece bebeğiniz yatmadan önce yaptığınız eylemler uyku rutini olarak adlandırılır.Banyo yaptırmak,uyku tulumu veya pijamalarını giydirmek,altını değiştirmek,odanın ışığını söndürmek,iyi geceler dilemek,öpmek gibi kendinize bir sıralama yapın ve her gece yatmadan önce bunları gerçekleştirin.


  UYKU YÖNTEMLERİ NELERDİR ?


Bebeğinizi uyutmak için türlü türlü yöntemler vardır.

1) Richard Ferber yöntemi : Bir diğer adıyla ağlayarak uyutma yöntemidir.Buradaki amaç kendi katı kurallarınız dahilinde bebeğinize uyku eğitimini aşılamanızdır.

  Genel uyku rutinini yaptıktan sonra bebeği beşiğine koyuyorsunuz ve düzenli dakikalarla girip çok az durup çıkıyorsunuz.Yani bebeğiniz ağlasa bile kesinlikle kucağınıza almıyorsunuz.Sadece sırtını okşayıp konuşuyorsunuz ve vaktiniz dolduğunda odadan çıkıyorsunuz.(Benim nefret ettiğim bir yöntem )


2) Tracy Hogg : Bu yöntemin diğer adı da yatır-kaldırdır.Aslında 6 aydan küçük bebeklere Tracy Hogg şşş-pat yöntemini öneriyor.Ancak 6 aydan büyük bebekler sırtına pat pat yaptığınızda uykuya dalmak yerine uyarılırlar.Ve uykuları kaçar.Bu nedenle bebeğiniz 6 aydan büyükse sadece yatır kaldır yapmak gerekiyor.

 Bu yöntemde de yine bebeğinizi uyku rutininden sonra beşiğine koyun.Ağlarsa kucağınıza alın hiç konuşmayın ve sallamayın.Sustuğu an tekrar yatırın.Bu işlemi defalarca yapabilirsiniz.Hogg ' a göre bebek zamanla yatır-kaldıra gerek kalmadan uykuya dalacak.Burda bebeğinize anlatmak istediğiniz "Ben senin yanındayım bebeğim ama sen kendi kendine uyumalısın " dır.( Bu yöntemi de kızımda uygulayamadım.Çünkü bulaşık,yemek,ütü derken fazladan yatır-kaldıra ayırcak vaktim olmuyordu 😃 Birde kızım kucağıma gelince inmek istemiyordu)


3) Kim West : Diğer adıyla kontrollü uzaklaşma olan bu yöntemdeki amaç bebeğinizi ağlatmadan uyku eğitimi vermektir.Daha çok bebeklerinin ağlamasına dayanamayan ailelerin tercihi Kim West yöntemidir.

 Bu uygulamada da yine aynı şekilde uyku rutinini yaptıktan sonra bebeğinizi beşiğine koyun ve sizde sandalye alıp beşiğin yanına oturun.Ağlamasına fırsat vermeden okşayın sevin ancak size dokunarak uykuya dalmasına izin vermeyin.Ağladığında kucağınıza alın, sakinleştirin ve yine yatırın.İlk üç gün bu şekilde sandalyeden onu kontrol edin. Oda sizi görsün ve güven içinde uykuya dalabilsin.3. günden sonra yavaş yavaş sandalyeyi ileri götürün.Bu şekilde zamanla odadan çıkmış olacaksınız.Ve bir süre sonra sadece öpüp,yatağa koyup odadan çıkabileceksiniz.(Diğerlerine göre daha yapılası tarafları olan bu yöntemde kızımda etkili olmadı.Çünkü beni gördükçe kucağıma almam için daha çok ağlamaya başlıyordu 😃)



  PEKİ BEN NASIL UYUTTUM ?


 Öncelikle uyutmak için hasta olmadığı,diş çıkarmadığı bir zamanı bekleyin.Altının temiz olmasına ve karnının doymasına dikkat edin.Eğer çok kusan bir bebekse uykudan iki saat önce yedirin.

  Uzmanlar uyku sinyalleri ( gözlerini ovma,huysuzluk,ağlama vs ) geldiğinde yatağa yatırılmasını öneriyorlar.Ancak o benim premsesimde pek işe yaramadı 😃 Bu nedenle bebeğinizin çok uykusunun gelmesini bekleyin.Önüne farklı farklı oyuncaklar koyun.Bırakın kendi kendine oynasın.

  İyice uykusu geldiğinde çok loş bir ışık yapın.Karanlığa yakın olsun.Emziği ağzına verin.Kocaman öpün ve iyi geceler dileyip yatırın.Uyandığında yanında olacağınızı,oyunlar oynayacağınızı ve onu çok sevdiğinizi söylemeyi unutmayın.Bebeğinize "Ben hep senin yanındayım" mesajını verin ki güven içinde uyuyabilsin.

  Yatağına yatırınca üstünü kesinlikle örtmeyin.Bebekler üstlerinin örtülmesinden nefret ederler 😃

  Yatırdıktan sonra sizde göremeyeceği bir yere oturun ve yüksek bir sesle piş piş piş yapın.Ritminiz hep aynı şekilde olsun.Çünkü bebekler düzeni severler 😃

  Eğer mıkırdanırsa kesinlikle bakmayın.Size naz yapıyodur.Ağlamayla mıkırdanma arasındaki farkı en iyi anneler bilir.Gerçekten ağladığı anda beklemeden kucağınıza alın ve tekrardan loş ışıkta önüne oyuncakları koyun.Ağlatırsanız daha çok inat ederler.Bu nedenle ona yatağı unutturmak için normal aktivitelerini yaptırın.Ama eğlenceli oyunlar oynamayın ve mümkün olduğunca konuşmayın.Suratınada bakmayın ki heyecanlanmasın.

  Tekrardan uykusu iyice arttığında hemen ışıkları azaltın.Yine aynı şekilde yatırın ve ağzına emziği verip piş piş lemeye başlayın.

  Bunu bir kac kez yapabilirsiniz.SABIRLA devam edin çünkü minik bedenleri çok dayanamıyor 😃

  Eğer hala uykuya dalamıyorsa en sevdiği uyku pozisyonu hangisiyse onu o şekile getirin ve hafifçe totosunu pat pat yapın.Aynı andada piş pişleyin.Daldıktan sonra pat patı bırakıp pişpişlemeye devam edin.Ben bu akşam kızımı bu şekilde uyuttum.Uyku süreside çok kısa sürdü.5 dakika içinde dayanamayıp uyudu.Hatta 3 dakika olduğuda zamanlarda oldu.5 dakikayı geçmedik.Şaka gibi ama gerçek 😃Son olarak bebeğinizin beşiğine onun en sevdiği ve uykuyu çok seven oyuncağını da mutlaka koyun ki kendini yalnız hissetmesin.Ancak o oyuncak hep beşikte kalacak ve sadece uyku zamanı yanına yatacak. 😃Bunu unutmayın.

 UMARIM bu anlatığım yöntem sizde de etkili olur.Ama şunu unutmayın.Her çocuk farklıdır.Bu nedenle her çocuğada farklı yaklaşılmalıdır.Bebeğinizin huyunu en iyi bilen sizlersiniz.İyice gözlemleyin ve yapın 😃 Şimdiden sizede bol bol uykular 😃


NOT : Kızım 8 aylık.Daha önceden aklıma bu fikir gelmediği için uygulayamadım.8 aydan küçük veya büyük bebeklerde de işe yarayacağını düşünüyorum.Tek yapmanız gereken gerçekten uykusu gelene kadar beklemek.


1 yorum:

  1. Önceden emerek uyuyordu onu bıraktı sallayarak uyutmaya başladım şimdi onuda sevmiyo çok zor uyuyo herhalde bunu da istemiyo bu yöntemleri de uygulayamadım dediginiz sebeplerden birde sizin yöntemi deneyim 4 ayı yeni doldurdu umarım ise yarar

    YanıtlaSil

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋