13 Aralık 2016 Salı
BALIĞIN TAZELİĞİNİ NASIL ANLARSINIZ ?
BALIK hem lezzeti hemde vitaminleri açısından en çok sevilen gıdalardan biridir.İçerdiği omega 3 sayesinde bir çok yararı vardır.Bunlardan biride büyüme çağındaki bebeklerimizin beyin gelişimidir.Bu nedenle en kısa sürede bebeklerimizi balıkla tanıştırmaya,onlara bu ürünü severek yedirmeye çalışırız.
Bunların yanı sıra ama ya balık bayatsa diye düşünmektende geri kalmayız.Balığın tazeliğini kaybettiren madde histamindir.Normalde bir çok gıdada az miktarda bulunan histamin fazla olduğu taktirde çok ağır sonuçlara sebep olabilecek bir zehirdir.Zehir oranı arttıkça daha da tehlikeli bir hal alır.
Balık, öldükten sonra en kısa sürede tüketilmelidir.Ne kadar taze yenirse o kadar iyidir.Çünkü canlı balıkta az bulunan histamin miktarı balık öldüğü andan itibaren hızla artar.Buda balığın bayatlamasına sebep olur.
Bir diğer kafamıza takılan konu da yoğurt ve süt ürünleriyle balık yemeyin tabiridir.Bu düşünce kısmen doğru da olsa yanlışlık payıda vardır.Eğer her ikiside tazeyse yenmesinde sakınca yoktur.Ama bu gıdalardan biri bile bayatlamışsa kesinlikle birlikte yemeyin.Bayatlayan gıdadaki histaminle balık birleştiğinde zehir miktarı artacağından, yaşam tehditi oluşabilir.
BALIĞIN BAYAT OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR ?
* Balığın derisine kuvvetlice bastırıp bırakın.Eğer bıraktığınız yerde çukur oluşmuşsa kesinlikle bayattır.Taze balık derisi elastik,parlak ve sert olur.Bastırsanız bile bıraktığınız an eski haline döner,
* Balığın gözlerine dikkatlice bakın.Parlak ve lekesizse eğer tazedir.Bayatlamışsa gözleri buğulanır ve içine çöker,
* Solungaç kısımları kırmızı veya pembe gibi canlı renk olur,
* Balığın pulları varsa işiniz daha kolay olur.Elinizi balığın kafasından kuyruğa doğru indirin.Eğer bir tane bile olsa pul döküldüyse kesinlikle almayın.Taze balığın pulları dökülmez,diri ve sert olur,
* Son olarak kuyruğuna dikkat edin.Kuyruğu düşmüşse bayatlamıştır.Taze olan balığın kuyruğu dik ve sert olur.
Yukarıda yazılan maddelere dayanarak dikkatle incelersek eğer bayat balığı kolayca diğerlerinden ayırabiliriz.Ama tüm bunlara rağmen hala taze olup olmadığından emin olamıyorsak, balıkçıyı da doğru seçerek bir nebze içimizi rahatlatabiliriz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Benim için hatika faydalı oldu.Şu buzhane balıkları yüzünden balık yemekten nefret ettim😔 sonunda gidip kendim balık tutucam 👍
YanıtlaSilBen artık bimin balığından yiyorum daha temiz oluyor diye :) uskumrusunu alıyorum tavsiye ederim bak. Hadi gidek tutak yada herkes rahat etsin cenemizden kurtulsunlar 😂😂
Sil