24 Eylül 2017 Pazar

Egzamanın tedavisini buldum/Egzama nedir?/Egzama belirtileri ve tedavisi nelerdir?


Egzama nedir? Egzamanın belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

     Bu yazımda uzun süreden beri yazmayı düşünüp de vakit bulamadığım bir hastalığa ve kendim bulduğum tedavi yöntemine değinmek istiyorum. Egzama (dermatit) nedir? Deride kızarıklık, şişlik, su kabarcıkları ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan akut veya kronik bir deri hastalığıdır.


    Egzama her hangi bir çevresel faktörden veya alerjiden olabilir. Kısacası deri ile temas halinde bulunan her madde egzamaya sebep olabilir. Çoğunlukla bebekleri hedef alsa da her yaştan kişilerde görülür. Kaşınmayla meydana gelen çiziklerden giren mikrop yoluyla da vücudun diğer bölümlerine yayılır. Ancak egzama kesinlikle bulaşıcı değildir.

    EGZAMANIN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

    Egzama tedavisinde bir çok kortizonlu ilaç kullanılsa da bunlar çoğunlukla çözümsüz kalabiliyor. Yada her ilaç herkeste aynı etkiyi yapmayabiliyor.

    Kızım 1 yaşındayken kolunda ufak ufak bir kaç kızarıklığın çıkmaya başladığını gördüm. Bu kızarıklıklar ilerleyen süreçte çok kaşımaya başlamıştı. İlk başlarda bebek yağları sürerek kurumayı önlemek istedim. Ancak iyileşmeyince aklıma FİTO ve NERİSONA kremleri geldi. Kızım bebekken isilik olduğunda çok güvendiğim bir doktorun yazdığı bu ilaç sayesinde kızımın ciddi boyuttaki isiliği 3 güne geçmişti. Cildi çok hassas olduğundan dolayı hala iki günde bir yüzüne bu kremleri uyguluyorum. "Onu iyileştiren egzamayı neden iyileştirmesin ki amaç mikroplardan bölgeyi kurtarmak değil mi zaten ? " dedim ve hemen ufak bir kızarık bölgede kremleri denedim. İki güne iyileşince diğer egzamalı bölgelere de uyguladım. Ve o günden beri de bir daha çıkmadı.

    Daha sonra evimize eşimin arkadaşı geldi. Onun kızının egzaması daha ileri seviyedeydi. Onada ufak bir bölgede deneyebileceğini söyledim. Oda kullandı ve çok memnun kaldı. 😄 ( Yalnız bu kremi ilk kızarıklıklar başladığı anda kullanmalısınız. Yara olduğu andan itibaren sakın kullanmayın. Çünkü nerisona antibiyotik krem olduğundan yarayı yakabilir. Kabuklu yarayı önce yoğun vazelinle iyileştirin. Daha sonra yeni çıkan egzamalı bölgelere günde 3 defa bu kremleri uygulayın...)

    EGZAMA HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER ;

* Öncelikli hedefiniz bölgenin kaşınmasını önlemek olmalı. (Bunun için bebeklerde pamuklu kumaştan dikilmiş parmaksız eldivenleri kullanabilirsiniz. Birde tırnaklarını uzamadan kesmelisiniz.)

* Egzaması olanlar uçuklu kişilerden uzak durmalı. ( Egzamalı deri uçuk virüsü herpes simplexe karşı dayanıksızdır. Çabuk yayılma gösterir.)

* Çiçek aşısı olmamalı. ( Normal insanlara zarar vermeyen bu aşı içeriğindeki maddeden dolayı egzamalı kişilerde ölümcül ateşe sebep olabilir.)

* Ciltleri çok hassas olduğundan tahriş edici etkenlerden uzak durulmalı. (Bu tip işlerde çalışan egzamalı kişilerin eldiven, maske vs. kullanmaları gerekiyor.)

* Egzamaya sebep olan madde belliyse temas edilmemeli.

* Egzaması olan bir bebeğe anne sütü veya keçi sütü verilmeli. ( İnek sütünün alerji yapma olasılığı daha yüksektir.)

* Deri kurumaya yatkınsa az yıkanmalı ve doğal yağlarla nemlendirilmeli. (Odasınında çok iyi nemlendirilmesi gerekiyor tabi.)

* Egzaması olanlar yün kumaştan yapılmış giysiler kullanılmamalı,

* Hijyene önem verilmeli ve özel sabunlar kullanılmalı.

* Bulaşıcı deri hastalığı geçiren kişilerden uzak durulmalı,

* Süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi gıdalar egzamayı arttırabileceğinden aşırısından uzak durulmalı,

NOT : GEBELİĞİN SON 3 AYINDA SİGARA İÇEN VEYA DUMANINA MARUZ KALAN KİŞİLERİN BEBEKLERİNDE EGZAMA OLMA OLASILIĞI DAHA YÜKSEKTİR.

ÖNEMLİ UYARI ; Her tedavi yöntemi herkeste aynı etkiyi göstermez. Aksine yanlış sonuçlar ve ciddi hasarlara sebep olabilir. Bu nedenle ilk kez kullanacağınız  merhemleri ufak bir bölgede deneyip gözlemlemenizi öneriyorum. Ayrıca tekrar söylüyorum. Yaraya dönüşmüş alanda sakın bu kremleri kullanmayın. İlk başladığı, kızarıklık ve kaşıntının hakim olduğu, kabuk tutmayan bölgelerde kullanın. Yaralarınız kabuk tutmuşsa eğer önceliğiniz yarayı iyileştirmek olmalı. Ve en önemlisi de her şeyden önce kesinlikle uzman yardımı almalısınız.

    Bu yazıyı çok önceden paylaşacağıma dair mutluyaşama bilgi vermiştim. Ancak yoğunluktan dolayı unutmuşum. " Geç olsun güç olmasın" diyerek kusurlarımı kendisine iletiyorum. 😆

    Egzama nedir? Egzamanın belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Kişisel blog- Annesinin Prensesi 🌈

52 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş. Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slm ellerimde küçük küçük kabarcıklar oluştu tatlı kaşınma sonra kabuklaştı denemediği ilaç kalmadı geçmedi bu dediğiniz karışım kullana bilirmişiz

      Sil
  2. Ne güzel bir bilgi paylaşmıssın canım.
    Aklımızda olsun nezaman ne olacağı bilinmez.
    Sevgiler canım 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten hic belli olmuyor canm benm. Tesekkr ederm sevgiler

      Sil
  3. Emegine saglik ablacim. Benim sac diplerimde var ve tamamen stresse bagli ve gecmiyorlar. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görürmüsünüz bilmiyorum ama Momecon losyonla saç diplerimdekilerden birkaç günde kurtuldum, tavsiye ederim :)

      Sil
    2. Umarim esra hanim yardimci olmustur canm. Allah acil sofalar versin gecer insallah :(

      Sil
  4. Derde deva bir paylaşım olmuş umarım birilerine çare olur...sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Kremleri not aldım hemen, teşekkürler paylaşımınız için :)

    YanıtlaSil
  6. Fito'yu daha önce kullanmış ve beğenmiştim :) Bilgilendirici bir yazı olmuş :) Kalemine sağlık Özlem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten güzel bir krem. Bir cok mikroba karsi etkili :) tesekkr ederi :)

      Sil
  7. Teşekkürler paylaştığın için ben de bu güzel bilgileri facebook ve G+ da paylaştım mutlaka ihtiyacı olanlara ulaşacaktır. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkr ederim Hatice ablacim. İnsallah ihtiyaci olanlara ulasir :)

      Sil
  8. Fito'yu ben de kullanıyorum. Güzel bir ilaç. Tabii ki sizin uyarınızı yineleyelim ve doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle... Önemli olan fayda saglayabilmek zaten. Deneyimlerimizi aktarmak.

      Sil
    2. Bugün doktora gittim elimdeki kaşıntılar için egzama dedi. Siz aklıma geldiniz hemen.

      Fito ile Nerisona'yı karıştırarak mı uygulayacağım?

      Sil
  9. Umarım kendim ya da ailem için kullanmak zorunda kalmam. Ama yine de aklımda bulunsun. Çok teşekkürler faydalı bilgiler için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsallah gerek kalmaz. Ama kalindiginda da çaresi elinizin altinda bulunsun. :) Rica ederm

      Sil
  10. Bilgiç'in dizlerinde çıkıyordu. Doktor psikolojik dedi. Hadi canım üç yaşındaki çocukta da psikoloji mi olurmuş dedim. On yıl sonra tik başladı diye bir ilaç kullandık. Bir baktım egzama gitmiş. Yahu gerçekten psikolojikmiş bizim oğlanınki. Ah ah, zaten bütün laflarımı yutturuyor bana Bilgiç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaa budami oluyomusss. Psikoloji bir cok hastaliga sebep oluyor derlerdide inanmazdim. Meger dogruymuss. 😁 Sana bilgic bana da esila tüm dogrularimi yutturdu valla abla 😂 cok skür biz on yıl beklemedik 😁

      Sil
  11. Çok değerli bilgiler.
    İyi ki paylaşmışsın emeğine sağlık.
    Özellikle Dr. Tavsilerine kulak vermeyi unutmamalı haklısınız.
    Bebek nasıl ? Öptüm ikinizide.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kizim iyi masallah :) cok tesekkr ederim.

      Kesinlikle öncelik doktor olmali zaten. Bu bize iyo gelen bir yöntemdi ama insallah herkeste ise yarar. Tesekkr ederim 😄

      Sil
  12. Çok geçmiş olsun, günümüzde mutfaklarda binbir türlü kimyasalların olduğu güya hijyenik sıvı sabunlar, cifler, çamaşır suları, çeşit çeşit deterjanlar bence o yüzden egzema oluyoruz eskiden ben parkeleri, yerleri yeşil arap sabunlu suyla silerdim en zararsızı. Çok teşekkürler verdiğin yararlı bilgiler için Özlem'ciğim. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abla sorma yaa benim cildimde cok hassas en ufak suyla temas etse kuruyor. Pul pul oluyor. Çözmde bulamadim ya.

      Dedigin gibi bizi bu kimyasallar mafetti :) asil ben okudugun icin tesekkr ederim ablacim 😘😘

      Sil
  13. Geçmiş olsun :(
    bilgiler..:)
    Bu arada ben de beklerim sayfama! :) ;)

    YanıtlaSil
  14. kesinlikle faideli bir eser olmuş bu post. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Emeğine sağlık abla güzel bilgiler :)

    YanıtlaSil
  16. Paylaşım icin teşekkürler. Yazında çok güzel detaylar var. Tecrübe paylaşımları alın değerinde benim için. Sevgiler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim icinde edinilen deneyimler cok önemli bu nedenle paylasmak istedim :) tesekkr ederim :)

      Sil
  17. ay egzamalı insan çok yaa okuturuz seniiii :)

    YanıtlaSil
  18. Zor bir hastalık Allah şifa versin olanlara, sizin bulduğunuz yöntemde şifalı gelmiş, bu yazıyı egzamalı arkadaşlara tavsiye edeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsallah ise yarar canm :) bizde yaradi ama her derde her sy deva olmuyor malum :) tesekkr ederim

      Sil
  19. Egzama kötüdür. Ben de not aldım. Zaten Esila'da kullanmışsın. O nedenle büyüklere zararı olmaz. Teşekkürler Özlem, araştırmacı kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebekler icin zaten ablacim pisiklere karsida birebir isiligede harika geliyor :) ihtiyaci olanlar denesinler sadece. Yan etkisi olursa kullanmasinlar. Ben tesekkr ederim Ece ablacm :)

      Sil
  20. yakın arkadaşlarımdan birisi de bu dertten muzdaripti. doktor kortizonlu krem yazıyor diye kullanamıyordu sülük ve hacamat gibi yöntemler de denedi. bir süre duruluyor sonra yeniden başlıyordu. sıkıntılı bir süreçti. bu yazının linkini kendisine atacağım umarım onda da işe yarar öyleyse çok minnettar kalırız sana. çok bilgşlendirici bir yazı olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay o sülüğe hic cesaret edemezdim ben sanirim :) Allah dert vermesin iste napsin insanlar caresini ariyor. Umarim ise yarr canm sonucunu paylasmani cok isterdim. Bende merak ediyorum. Gecmisler olsun arkadasina 😘😘

      Sil
    2. Sağolasın inşaşlah sonuçları paylaşırım :)

      Sil
  21. dermatit ama sebaroiklisi mevcut bizde ne yazık ki , başlıca kaynağı stres olarak gösteriliyor ve 40 yaşa kadar geçmesini beklemenin anlamsız olduğunu yineliyor doktorumuz , 16 yaşında olan oğlum için ne yazık ki kortizonlu krem kullanıyoruz :( denemekten zarar gelmez diyerek not alıyorum :) teşekkr ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsallah ise yarar sonucunu bilmek isterdim. Ama stresten kaynaklanan bir cok hastalik yine stres azalinca geciyor. Sakinlestigi an rahatlama gösterecektir diye umuyorum. İnsallah iyilesir. Cok ama cok gecmis olsun 😆

      Sil
  22. Blogunuzu yeni takip etmeye başladım. Bilgilendirici bu güzel yazı için teşekkürler. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  23. Ayyyyy ne iyi oldu bu yazııı :) Fito kremi biliyordum kullanıyordum da ama diğer kremden bi habermişim :) süper oldu benim için çoook teşekkür ederim :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene bakalim sana iyi gelecekmis canmmm :) insallah iyi gelir de iki kati mutlu olurum 😘 bizede doktorumuz isilik icin vermisti. Pisigede cok iyi geliyor zaten. Süper krem bunlar yani :) rica ederim canm 😆

      Sil
  24. Yeni aldım iyi gelmezse akan burunlarınızi tikayacagim

    YanıtlaSil

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋