16 Aralık 2017 Cumartesi

Pratik içli köfte tarifi kolay içli köfte


    Çocukluğumun aklımda kalan en güzel lezzetlerinden biridir içli köfte. Urfalı komşumuz Halime teyze (rahmetli) içli köfteyi öyle bir yapardı ki parmaklarımızı bırak tüm organlarımızı yerdik. ( Abartmanın limiti yok😀)

    Gel gelelim Halime teyze bundan 5 yıl önce kansere yakalandı. Evdeki tedavisiyle hep ben ilgilendim. Annemi de çok severdi. Hep ziyaretine giderdik. Ama bir sabah bizi apar topar götürdüler. Gittim iğnesini yaptım, serumunu taktım. Yüzümü sevdi okşadı döndüm eve geldim. Sonrasında kızı beni aradı ve maalesef vefat haberini aldık. (Allah rahmet eylesin) İşte o günden sonra içli köfteyi kendimiz yapmaya başladık. Kendimiz derken annem ve ablamdan bahsediyorum. Ben kazanın dibi olduğumdan evlenene kadar yemek yapmadım. Ziyan ederim diye yaptırmazlardı bana.😀

   Neyse hal böyle olunca annem de severek yediğimiz bu içli köfte olayına farklı bir bakış açısı getirdi tabi. Ve birazdan anlatacağım bu pratik yöntemi buldu.


  • PRATİK İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?


İçli köftenin kıymalı harcının malzemeleri

* Kıyma
* Bol soğan
* Bol salça
* Bir tutam şeker (salçanın ekşisini alıyor)
* Sebzeli çeşni (içine tuz niyetine çeşni katıyoruz. Hiç tuz atmanıza gerek kalmıyor)
* Biraz kuyruk yağı ve sıvı yağ,
* Karabiber ve isteğe göre pul biber veya ceviz

İçli köftenin hamurunun malzemeleri

* İnce bulgur,
* 1 adet yumurta,
* Tuz,
* Un,
* Sıcak su
* Salça.

İçli köftenin yapılışı;

   Öncelikle ince bulguru kısır yapar gibi ıslatın.



     15 dk. bekledikten sonra yarı yarıya oranla unu katın. Yoğurun. Sonra üzerine yumurtayı, salçayı ve tuzu ekleyip kararınca da suyu katıp birbiriyle özdeşleşene kadar yoğurun. İçli köftenin hamuru hazır.

   İç harcı içinde sıvı yağı ve kuyruk yağını karıştırın. Yağ kızınca kıymayı koyun ve kavurun. 10 dk. sonra soğanları ilave edin. Soğanlar pişince salçayı, sebzeli çeşniyi, şekeri ve baharatları da ekleyin. Salça piştikten sonra altını kapatın ve soğumaya bırakın. (BU İÇ HARÇ ÇOK LEZZETLİ OLUYOR. DİLEYEN CEVİZ DE KATABİLİR)



    Kıyma soğuduktan sonra tezgaha un alın ve hamurunuzu oklavayla açın. Ne kadar ince olursa o kadar lezzetli olur. ( Ama üst kısmında çok un kalmamasına özen gösterin. Yoksa hamur birbirine yapışmaz)



    Daha sonra bardak yardımıyla kesin. İsteyen daha büyük bir malzeme de kullanabilir. Ama ben porsiyonların küçük olmasını tercih ettiğimden bu bardağı kullanıyorum.



    Hamurun kalan parçalarını tekrardan yuvarlayıp açıp kesiyoruz. Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Sonrasında kesilen yuvarlaklara kıymalı harcı bol koyup yarım ay şeklinde kat yeri ince olacak şekilde kapatın. (Çok kalın kapatırsanız o kısım hamur olur) Sonrasında ise elinizle bir iki yuvarlayıp içli köfte şekli veriyorsunuz.



    Ama uğraşamam çabuk bitsin diyenler yarım ay şeklinde de pişirebilirler. Ben görselde göründüğü üzere iki şekilde de yaptım.



     Sonra içli köftelerinizi kızmış yağda arkalı önlü koyu renk alana kadar kızartın. Çok bekletirseniz kuruyabilir. Bulguru önceden ıslattığımız için içli köfteyi kızartma öncesi haşlamanıza da gerek yok. Çabuk pişiyor zaten.


  • İÇLİ KÖFTEYİ BİRDE BU SOSLA DENEYİN


   İçli köfte her ne kadar sek yenir diye bilinse de ben değişik bir lezzet daha ilave ettim.

    Süzme yoğurdu, naneyi ve pul biberi çok az bir mayonezle karıştırıp kızarttığım lokmalık içli köfteyi bu karışıma batırıp yedim. Bu şekilde daha hafif oluyor. Deneyin bakalım beğenecek misiniz?

  Tatlı niyetine fındıklı tahinli ağızda dağılan şahane bir kurabiye yapmak isterseniz tarifi burada...

   Peki siz içli köfteyi nasıl seversiniz? Cevizli mi? Sade mi? Haşlama mı? Kızartma mı? Aa yoksa siz o hiç sevmeyen talihsizlerden misiniz? 😀
   

Kişisel blog- Annesinin Prensesi 🌈

61 yorum:

  1. Rahmetli kayınvalidem yapardı. Dışını kıyma, bulgur ve suyla uzun uzun yoğururdu. Biz de bütün organlarımızı da yerdik :D

    Haşlama severim ben. Kızarmış çok ağır geliyor.

    Ellerine sağlık, afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O hepten beceri istiyor o kadarı beni aşar :)

      Ama abla bunun bulguru pişmiş ya zaten birer dakika kizartinca yumusak oluyor sert olmuyor. :) Ama yağlı oluyot evet :) tesekkr ederim gömdük çoktan :) 💞

      Sil
  2. Ben de haşlamasını yapıyorum, hem harcına hem hamuruna kıyma katılanından; bir de reyhan ekliyoruz baharat olarak. Bizim Malatyalı komşularımız vardı ondan öğrenmiştik tarifini. O tarifte hamuru yuvarlayıp elde şekil verildiğinden annem hiç yapamıyordu. Ben de zamanla öğrendim artık yapabiliyorum. Ama her bizimkileri ziyarete gittiğimde içli köfte meraklısı babam hemen içli köfte istiyor. O usul de çok uzun sürüyor.
    Bu çok kolay görünüyor. Kızartmalısını hep merak ediyordum, şimdi tarif defterime eklemiş oldum.
    Teşekkürler, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım o senin dedigin orjinali zaten bu cakması oluyor. Ama inan tadi ayni :)

      Hem oklavayla acinca hamuruda cok ince oluyor. Yerken incecik agzina geliyor birde cok kolay ya. Bir saatte tamamini yapiyorum ben. Kiymasinin sogumasi vs. Dahil :)

      Senin de ellerine saglik. Tesekkr ederim 💞

      Sil
  3. Of of offff keskeeee yapanimiz olsa da yisekkk😎😂💕Ozlemiko Almanya'ya yolun oldu da duserse icli koftesiz sakin gelmeeee🤣🤣😚Ellerine saglik enfessss gozukuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bide bisey sorucam kizartilmamis icli kofteyi buzluga atabilirmiyiz???Yapip koysak oyle hazirda dursa🤔

      Sil
    2. Canimooo ben bir geliyim de oraya ayipsin sana ne icli köfteler mantılar yaparim 😀

      Canım bana olur gibi geldi ama hic denemedim emin degilim. Yaparsam bir dahakine bir tane dolaba koyayim bakim ne hale gelcek ama bence olur ya. Çünkü bulgurlu toplar yapip buzluga atiyorum ben. Cikardim corbalara katiyorum. Demekki oluyormus 😀 tesekkr ederim sekercim 💞

      Sil
  4. Çok severim içli köfteyi.Biz haşlama tüketiyoruz daha çok. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Hımm ellerine sağlık canım 👏🏻 Benim pek aram olmasada içli köfteyle çok güzel görünüyorlar 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende eşim gibisin :) oda kiymayi yemeklerde vs. sevmez. Tesekkr ederim balım 💞

      Sil
  6. Hımm, eline sağlık Özlem, bak baaakk neler de bilirmiş bizim annecik. Valla tarif çok yapılabilir duruyor, denerim ben bunu bir ara, sağol paylaştığın için 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abla sorma evlendikten sonra annemler bile şaşırdı. Eşim bile beni hiç bir şy bilmiyorum sanıp aldı. Bende öyleyim sanıyordum ama meğer yeteneğim varmış 😀

      Çok çok kolay sen bu tarifi havada kara da haklarsın :) dene bak bayılcak ikizlerin :)

      Teşekkr ederim bide 💞

      Sil
  7. Aslında basit ve mantıklı bir yöntem, düşünenin de yapanın da eline sağlık. Ama bulgur, un, su miktarları nasıl ayarlanmalı? Halime Teyze de nur içinde yatsın. Sizin tarifler çok güzel, devamını bekliyoruz:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ahh benim pis bir huyum var hic bir şeyi tarifle yapmam. Herşeyi kadan yaparım. Ama kabaca anlatayım.

      Bulguru kısırlık gibi ıslatıyoruz ya suyu tamamen çekince bulgur kadar un koyuyoruz. Bir yumurta, salca ve tuzu ekledikten sonra yoğur suyunu da hamurlasana kadar ekle :) En doğrusu bu olacak galiba insallah anlatabilmisimdir :)

      Begendigine cok cok sevindim. Keske elimde olsa da ikram edebilsem :) Aminn çok severdik rahmetliyi mekani cennet olsun. Teşekkür ederim 😘💞

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim, iyi oldu. Bilenler ayarlar da ben pek yapmadığım için ölçülü gitmek iyidir. İkram almış gibi oldum:) En kısa sürede deneyeceğim bakalım.

      Sil
    3. Bende ölçüsü bilmiyorum ki :) ama anlattigim gibi yaparsan zorlanmazsin. Hamuru iyice yogurursan piserken dagilmaz aklinda bulunsun :)

      Deneyince umarim begenirsin. 😍 Sevgilerimle

      Sil
  8. Maşallah sana ellerine sağlık.
    Bende arada,sırada yaparım,ancak çok kolay bir yöntem keşfetmiş anneniz.
    Bir daha böyle deneyeceğim.
    "Halime Teyzenin mekanı cennet olsun" hayat maalesef bazen,bu kadar.Üzüldüm.
    uzun zamandır uğrayamadım,bebek büyümüş abla olmuştur.
    Öpüyorum minnoşu.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Yanıtlar
    1. Büyümez mi ablacım doğan büyüyor kocaman oldu çok şükür :)

      Evet cok pratik bir yöntem ve hamru cok nce oluyor umarim begenirsin.

      Amin insallah. Çok tesekkr ederim öpüyoruz bizde seni 💞

      Sil
  10. Öncelikle Halime teyzeye rahmet diliyorum. öyle şekil vermek Ne kolay görünüyor, çok sık yapmıyorum ama denemeli. Tarif için de teşekkürler Özlemciğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımm o kadar basit ki onu 2 saate yapıyorsan bu bir saat. Yari yariya farkediyor inan. Umarım dener ve begenirsin. Rica ederim canm benm 💞

      Sil
  11. Tezgah üzerinde açma yöntemini ben de deneyeyim. Daha önce yapmamıştım öyle. Pratik olacak gibi. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Çok pratikmiş, teşekkürler deneyeceğim, ben bir kez yaptım içli köfte daha farklı bir yöntemi vardı, ama sizinki çok daha pratik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım dene bak inan vaktinden çalmıyor cok cabuk yapabilirsin :) rica ederim begenirsin umarim 💞

      Sil
  13. Yıllar önce yaptıracak birini bulamadığım da kalın filan kendim yaptım direkt elde yumurta biçimi yapıyorum bu yıllara geldik epeyce incelttim ama ustaları kadar değil iş görüyor ya ona bakıyorum:)))) ben kıymalı seviyorum bazen ceviz de koyarım . farklı yöreler de iç malzemesi çok değişebiliyor tavuklu,patates,nohut ezmeli herkes kendince bir yol izlemiş. Burada(Diyarbakır)yarım ay gibi yapan çok ,boşver yaa içli köfte olsun da ister yuvarlak ister konik fark etmez:)))
    Pratik tariflere neler eklendi bilsen facebook da gördüm beli uygulayan olur yazayım buraya hazır sen konuyu açmışsın:)
    _ limon sıkacagının sivri kısmını ters çevirip dış malzemeyi orada kenarlara sıvıyarak orta çukura iç malzeme üstünü kapat:)
    _ salatalığın üstüne dış malzemeyi yine yapıştırıp yavaşça sıyırıp iç malzeme ve kapatılıyor.
    Ben denedim elde yapabildiğimden olmalı zor geldi:)))
    Gece gece yaptığın işe bak şimdi:)))canım istedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacımmm bunların bazılarini bende biliyorum. Ama bu verdigim tarifi bir dene bak digerlerini bir daha yapmazsin 😀

      Biz patatesli de cok yapıyoruz. Hatta kirmizi mercimeklide harika oluyor. Malum yemeyi sevince severek de yapiliyor :)

      Dedigin gibi olsun da nasil olursa olsun. Ahh ahh burda olsan da ikram edebilsem. Kusuruma bakma artik 😘 öpyorum 💞

      Sil
  14. biraz kadınbudu köfteye benzettim..😀 kadınbudu köftenin içine pirinç konuyor genellikle..içli köfte ve çiğ köftelerin içine de bulgur ekleniyor..tarifiniz değişikmiş,elinize sağlık..🙂 Bu arada Halime teyzede Allah rahmet eylesin,ne iyi kadınmış da ölmeden önce size içli köfte tarifini öğretmiş..mekanı cennet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda bu tarifi biz ögrendik o orjinalini elinde acilanini yapiordu. Gercekten cok iyi biriydi. Eli de cok boldu. Mekani insallah cennet olur.

      Cok tesekkr ederim :) kadin buduyu sevmesem de bunun hastasiyim. Siz de annenize yapabilirsiniz 😀

      Sil
  15. Tam bir içli köfte canavarıyım. Ama ne yazık ki hamurunu açamıyorum :( Ama bu tarif pratik gibi geldi denemeliyim hemen,Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim bende senin gibiyim cok seviyorum. Ve inan bu tarif cok kolay ya. Hamurunu ac bardakla kes doldur :) bayilarak yerler valla demedi deme 💞

      Sil
    2. Denedim harika oldu :) tekrar teşekkürler canım benim.

      Sil
    3. Yaa işte buna o kadar sevindim kiii rica ederim canm benim ne demek 😘

      Sil
  16. heeey saoool en faydalı yazı bu işteee hem de besleyiciii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde cok besleyiciii 😘 tesekkr ederim canm benm

      Sil
  17. dış malzemesine irmik ve kıyma da koyuyrz biz, kuyruk yağsız aslaa, neyse ki annem gelecek haftaya, her geldiğinde yapar sağolsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz orjinalini yapiorsunuz canm benim ki pratigi ama tadi cok lezzetli oluyor kesinlikle sende cok güzel yaparsin.

      Gelsin bakalik anneciginde yaptir doya doya ye bakim 😄

      Sil
  18. Öğrenci evinde yemek denemeleri için ideal :)

    YanıtlaSil
  19. Abla bana da yaaap. Abla annem yapmıyoor. Gerçi o da haklı 4 çocuk var evde bir kazan yapması gerekiyor her şeyden :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızlar ne güne duruyor sekerim bir el atıverde tepsiyle yapin :) bak bu cok kolay vallaaaa.

      Keske yanimda olsanda yapsam aramizda engeller var 😀💞

      Sil
  20. Hah hah ha... özlem bu "sosyete içli köftesi" olmuş ya.Hani mantının falan kolay yapılanına "sosyete mantısı" diyorlar ya ,işte onun gibi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaaa aynen güzelim ya aynen çakma icli kfte oldu buu ama lezzeti ayni 😀 hic ugrasmaya gerek yok. Dene sende 💞

      Sil
  21. Anacığım ne güzel de yapar bunu ya...

    YanıtlaSil
  22. Gördüğüm en pratik içli köfte olmuş canım. Benim gözümü korkutan tariflerden biri ama denenebilir görünüyor. Ellerine sağlık bitanem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede canm digerleri gercekten cok uzun sürüyor. Dene bakalim begencekmisin. Bence bayilirsin tadi falan cok lezzetli oluyor 😘 tesekkr ederim canim benm 💞

      Sil
  23. Gel de yapayim İlkaycim 😘 tesekkr ederim

    YanıtlaSil
  24. Tatlım süper olmuş ama :)Bende istiyorum offf.
    Ellerine sağlık hamarat arkadaşım😘😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnegöle kadar gelirsen neden olmasin canmm :)

      Cok cok tesekkr ederim tatlm benim 😘

      Sil
  25. Annemle bizde yapıyoruz ama haşlanmış seviyoruz 😊 bu pratiklik çok iyi oldu elimizde tek tek açmaya uğraşıyorduk 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle çok zor oluyor pinarcim onuda denemistim ben :) bak böyle yapın valla o kadsr rahatlicaksiniz ki :)

      Sil
  26. aç kapıyıııı misafirin var ablişkooo 😂 yaaa akşam akşam fena oldu bu nasıl canım çekti bir de güzel yapılanını bulunca of diyorum eline koluna sağlıkkk 🙈😘😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa keske gelsenizzz yapmazmiyim sizeee ben misafiride cok severim canlarım 😘 tesekkr ederim begenmenize cok sevindim 😄😄💕

      Sil
  27. Annemle çok uğraşıyorduk bunları tek tek açıp zorla kapatmaya meğer kolayı varmışda haberimiz yokmuş
    Teşekkürler:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bunu yapın bak digeriyle bir daha ugrasmayacaksiniz bile :) Herseyin bir kolayi var gercekten :)

      Rica ederim 💞😄

      Sil
  28. bizde dışına da et koyulur Allah'ım onu yapmak gerçekten çok zor :)) bizde ince bulgur kullanılmaz normal bizim oraların bulguru kullanırız :) Tabi bu tarifte çok güzel görünüyor Ellerine sağlık canım benim bu tarifi anneme vereyim denesin :) çokta severim haşlanmış halini ve kızarmış halini :)) öptüm kocaamman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzu bu fakir içli köfte. Garibim kıyma yetmemis icine anca gelmis ne yapsin 😁

      Tabi canm sizinki en zor olanlari. Ama bak birde bunu dene. Kesinlikle seveceginize eminim. Ay olsa da yesek dimiiiii. Bizde seni öptük hemde kocamaaannn kocaman teyzesiiii 😘😘😘😍😍😍

      Sil
  29. harikaaaa ya olsa da yesem :) denicem yapmasını ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayılacaksın bak eminim 😀 ene muhakkak canm oglusunda sevee 😄

      Sil

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋