1 Temmuz 2017 Cumartesi

BLOGGER ANNEYE ŞOK EDİCİ MAHKEME KARARI



    Uzun süredir bloggerlık yapan ve 200 bine yakın takipçisi bulunan Nihan Kayalıoğlu, emsal niteliğindeki şok kararla sarsıldı. Her fırsatta çocukları Lila ve Can Ali' nin resimlerini, videolarını bloğunda paylaşan anneye eşi Savaş İçten tarafından velayet davası açıldı. Sebep olarak ise çocuklarının resimlerini internete koyarak; kendi popülerliğini arttırdığı, onları kullanarak para kazandığı ve çocuk istismarına davetiye çıkardığı iddia edildi.
(Bloğuna göz atmak isterseniz minikaynam tıklayabilirsiniz.)

    Çocuklarının mahremiyetine saygı duymayan anneye şok edici bir mahkeme kararı çıkarıldı ve mahkeme sonuçlanana kadar çocukların velayetinin babada kalmasına karar verildi. Bu süre zarfında anneye çocuklarının resimlerini sosyal medyada paylaşmama yasağı da getirildi. Birde sadece hafta sonu için çocuklarını görme izni verildi.

    Bu haberle edindiğim diğer bir bilgi ise maliye bakanlığının bir süredir sosyal medya fenomenlerinin kazançlarından stopaj vergisi adı altıda %15 düzeyinde vergi almaya çalışıyor olmasıydı. ( Buda bana direk " aman eksik kalmasın" dedirtti.)

    Haberin kaynağına buradan gidebilirsiniz.

Karar hakkındaki düşüncelerim ; Gerçekten böyle bir istismar söz konusuysa çok haklı bir karar alındığını düşünüyorum. Ancak sonucundan çok da emin değilim. Bence çocukların velayeti yine anneye kalacaktır. Bir yönden düşününce de zaten kalmasının da doğru olduğu kanaatindeyim. Çünkü gerçek anlamda veya şiddet anlamında çocuklarını istismar eden o kadar çok anne var ki sırf göz önünde diye bu anneyi acımasızca yargılamayı da doğru bulmuyorum.

    Bloggerlık yapan ve çocuklarının resimlerini paylaşan o kadar çok anne var ki ( ve bir çoğuda sadece iyi niyetlerinden resimlerini paylaşıyorlar) tek bir kişiye haksızlık olmasını kabul edemiyorum. Bu annenin tek şanssızlığı boşanma aşamasında olması olmuş bence. "Savaş da herşey mübahtır " sözüyle hareket eden 'eski' bir eşe sahip olması olmuş.

    Bana böyle bir karar gelse hem karar için, hemde eşimin bana bunu yakıştırması için kahrolurdum heralde. Ama eğer Nihan hanım abartı derecesinde ve haddini aşarak çocuklarının resimlerini paylaştıysa sonuna kadar kararın arkasındayım. Ve gerçekten hakeden kişilere uygulanmasını da temenni ediyorum.

Not ; Bu karar kaş yaparken göz çıkaran cinstten olmuş. Böyle bir bloğun varlığından haberdar olmayanlarda oldu artık. :) Beyfendi farkına varmadan eski eşinin ekmeğine yağ sürdü. Ve çocuklarını görmeyen, tanımayan varsa da tanıdı malesef.

    Peki siz bu alınan mahkeme kararıyle ilgili ne düşünüyorsunuz ?

   Bloglarında çocuklarının resimlerini paylaşan anneler gerçekten bu cezayı hakediyorlar mı ?

 

42 yorum:

  1. Şimdi gördüm de abartılı bir paylaşım göremedim.Gayet normal bir durum bence.Eğer instabloglarında bunu yapan insanlara ceza verilmiyorsa bu durumda da verilemez verilmemeli...
    Aynen öyle burda boşanma aşamasından kaynaklanan bir durum var bence de.
    Çok bakmadım sadece bir göz attım Ve abartı göremedim.Eğer abartı yoksa zaten burda babanın çıkarcılığı vardır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önceki paylasimlarinda çocuk ruju sürüyormus canm. Ben gecmisine göz atamadigim icin net birsey söyleyemiyorum. Ancak kac aylik bebegine full makyaj yapan anneleride gördk. Özellikle yabanci ülkelerde. Bu nedenle aslnda bu tatlı halleri cok garipsemedim ben. Ancak fazlasiyla acık,beedenlerini sergileyen halleri varsa bunu istismar gibi görebilirim. Ama su ana kadar gördklerim banada cok normal izlenimini verdi.

      Sil
    2. Yani bu ruj olayını şimdi duydum ben de.Aynı fikirdeyim seninle canımcım

      Sil
    3. Canımsın benimm simcim 😘💕

      Sil
  2. haberi dün ben de okudum..bana da şaşırtıcı gelmişti..blogger'da bu şekilde olan anneler de var..para kazanan olduğu gibi kazanmayan da var..bu konuda çocukların istismarı konusu biraz kafa karıştırıcı ..doğrusunu söylemek gerekirse anneye de hak verdim babaya da..bu nedenle bu konuda pek karar veremedim desem yalan olmaz....umarım iyi sonuçlanır bu durum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizin gibi arada kaldim. Yorumumumdanda belli zaten. Aslinda babaya cok hak vermedim. Eger gercekten istismara davetiye cikaran resmler varsa hak verebilirim ama gündelik ve abartı olmayan halleri sergilendiyse bencede cok normal bir durum. Ki bunu bir çogumuz blogda yapıyoruz. Para kazanmasıda bana normal geliyor. O zaman cocuklarini dizilerde,reklamlarda oynatanlarda istismar ediyor. Ancak bosanmadiklari icin sorun kalmiyor demekki...

      Sil
  3. Baba burada kendince bir açık bulmuş gibi saldırmış sanki. Blogu ve sahibini tanımıyordum ve bu haber sayesinde tanıdım. Pek fazla aşırılık göremedim ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende gecmise bakamadim ama gördügm kadarıyla normal geldi. Dediğim gibi baba düşmanıyla savaşırcasına hareket ediyor bence. Hiç hoş bir durum değil.

      Sil
  4. Çocukların çok fazla ön plana çıkarılmasını ben de doğru bulmuyorum.Bence bu karar bir çok insanın yaptığı üzerinde düşünmesine yol açacak.Herkesin yolu açık olsun yine de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sınırların çizilmesi dahilinde foto koyulmasini dogru buluyorum. Asiriya kacmadan tabi ben onuda yapmiyorum da :)

      Karar dogru ama velayet karari dogru degil bence :)

      Sil
  5. Ben açıkçası özellikle küçük çocukların bu türden fazla göz önünde bulunmamalarını tercih ederim ama fazla bir aşırılık göremedim blogta..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende asiri bissy göremedigim icin velayet kararina anormal bakiyorum :)

      Sil
  6. Fazla bakamadım ama abartılı bir şey görmedim, (çocuklara ruj, makyaj asla onaylamam o başka bir şey, yanlış ayrıca yazık yani cildini bozacak, çok sağlıksız bir şey.) babanın yaptığını da onaylamadım sanırım kadının bu işten para kazanmasını ve popüler olmasını kıskanmış, eğer bloğu bu kadar popüler olmasa, para kazanmasa aynı davayı açar mıydı? Hiç sanmıyorum. Anneler çocuklarının resimlerini tıpkı kedilerinin resimleri gibi gururla paylaşıyorlar bunu anlıyorum. Anne olsaydım büyük ihtimal paylaşmazdım, bir: Nazara inanırım, ikincisi internet sübyancı kaynıyor, çocuğun, bebeğin resimlerini alıp fotoşop yaparlar, hatta okulunu vs. öğrenip mazallah kaçırmaya kalkışabilirler. Bence aşırıya kaçmamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acikcası bende sapıklardan korkuyorum. Biz elimizden geldigince onlari korumaliyiz. Bu sekilde davetiye birakmis oluyoruz. Ama sadece foto koymasini engelleyici bir karar olsaydi bare. Velayetini almak da neyin nesi abla. Bunu kabul edemedim.

      Sil
  7. dün kararı takip edip sevdiğim avukat Feyza Altundan öğrendim, kendisi çocuğunu ifşa etme diye bir kampanya yürütüyor uzun zamandır, öyle olunca da tüm 'mom'lar çullanmış üzerine,Nihan hanımı takip etmiyorum arada karşıma çıkıyordu hr defasında MAŞALLAH diyordum ne güzel çocuklar.bazı anneler o kadar abartıyor ki birşeyleri, mesela benm memleketten de var ünlü bir mom çarşıya gidip diyormuş siz bana ürün verin ben de reklam yapayım, çok itici ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar arsızca bir yaklasimmm. Asıl bunları ifşa edeceksin bence. Ya kesinlikle çocuk istismarına sebep olacak sekilde paylasilmamali resimler. Aşırıya kacilmamali
      Cünkü herkes çocuklarinin resimlerini paylaşıyor. Bloğu olup da paylaşmayan çok azdır. Bir kişiye bu cezayi yüklemek dogru gelmedi bana :)

      Sil
  8. kararı çok yerinde buluyorum. artık bazı anneler (sosyal medya hesapları ile göz önünde olmayı sevenler) işin ipinin ucunu kaçırıyorlar. çocukların da birer birey olduğu, çocuk haklarının var olduğu gerçeğini yadsımamak gerek. çocuk hayatının diğer insanlar önünde izlenmesini istemiyor olabilir ve bunu ayrıştıracak zekaya sahip olmadığından velisinin onun yerine kararlar alması istismara girer. hele ki bu yolla para kazanıyor ki vah bize vahlar bize.. amerika da bir çocuk 15 yaşına geldiğinde annesini mahkemeye vermişti çocukluk fotoğrafları için. bir oh çekmiştim içimden. izinsiz bir şekilde, özellikle bebeklerin fotoğraflarının yayınlanmasını çocuğun hakkına tecavüz olarak algılıyorum. büyüyünce kendisi istediğini yapar. bir annenin çocuğunu kullanarak bir yerlere gelmesi, çocuğunu merdivendeki bir basamak gibi görmesine tekabül ediyor ki annelik müessesine pek yakışmıyor. yani ben hoşlanmıyorum. arkadaşlarım var paylaşıyorlar çocuklarını, seviyoruz hep birlikte. ama işin boyutu değişir, artık buradan para kazanmaya başlarlarsa, işin rengi değişiyor maalesef. artık çocuk ve fotoğrafları ticari bir mal halini alıyor. sanırım vergi olayı da burada işin içine giriyor. anne çocuğunu ticari mal olarak görüyorsa, vergi konusunda da hiç üzüntüye girmesin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film, dizi veya reklamlarda bebeklerini oynatanlar da para kazaniyorlar. Onlarda bir nevi istismarcı oluyorlar o halde. Birde whatsap da resim paylasmayan yok gibi birseydir. Ben mesela kizimin resimlerini sürekli paylasiyorum. Bende mi istismarcı oluyorum ?

      Acikcası ben bu kadarinin abartı oldgunu düsnüyorum. Diğer annelere ceza verilmeyipde bu anneye verilmesi haksızlık bence. Ya hepsine ya hi birine mantigi var bende. Bence bu kadinin tek sanssiz yani böyle bir eşle bosanma asamasinda olmasi. Yaptigi dogru olmayabilir bak bunada katiliyorum. Fazla veya asiri olan seyleri bende sevmiyorum. Özellikle mahremiyetine zarar gelecek sekilde yapiliyorsa. Ama yinede velayeti banaya verecek kadar da kötü bir bayan olmamalı. Ki o kadar kötü anneler varki cocuklari yanlarinda olan.

      Valla onu bunu bilmem de devlet her trlü payini aliyor sagolsun :) isciye verse ya o fazlaligi. :)

      Sil
  9. Çok değişik bir durum bakalım daha neler duyacağız.

    YanıtlaSil
  10. Çocuğun iradesi yok. Olayların farkında değil. İlerde belki de büyüdüğünde bunlardan hoşlanmayacak. Şahsen ben olsam hoşlanmazdım. İnternette paylaşılan hiçbir şeyin -biz silsek bile- kaybolmadığını unutmayalım.

    Vel hâsıl ben de sıcak bakmıyorum. Fakat ceza konusuna bir şey diyemeyeceğim. Bir annenin çocuklarını görememesi büyük bir ceza olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben velayet konusunun çok sacma oldugu kanaatindeyim. Anneligi haketmeyen o kadar cok kadin varken sıra sadece resimlerini paylasti diye bu anneye gelmemeli bence.

      Ama paylastigi resimler gercekten zarar verecek türdense karar dogru olabilir. Cocuklar kimin yaninda güvendeyse orda kalmali diye düsnyorum.

      Sil
  11. Bu duruma bence költen bi yasak getirilmeli, cocuk valistirmaktan ne farkı var ki bunun. Herkes cocuguyla resim paylasabilir elbet ama tamamen cocuk uzerinden yapilan paylasimlar banada ters geliyor. Madem meslek olarakta goruyorlar bu isi bir bedeli olmali elbet. Kimse durduk yere okuyup, calisip veya vergi odemiyor degil mi? Yerinde bi karar olmus bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devletin hersekilde bu vergileri alıp, isciye cay kasigiyla vermesi bana dogru gelmiyor. Bir kerede bu vergiyi alıp evsize,yasliya,hastaya yardim etsinler. Mesela her seferinde muayene ücreti ödemek zorunda olmak hic hosuma gitmiyor benim. Hadi cok sükür benim var da veriyorum. Ya zar zor ilac parasini bulanlar napsın ?

      Karara gelince neredyse her blogger anne cocugunun fotosunu paylasiyor. Anneler cocuklariyla gurur duyduklari icin herkese gögsünü gere gere gösteriyorlar. Bircogu kötü niyetle yapılmıyor bence. Aşırıya kacilmadigi sürecede normal kabul edilebilir. Eğer isin o boyutunu düsünürsek cocuklarimizi cam fabusa koyup odaya kapatalım kimse görmesin. Çünkü dısarı cikardigimizda da gören görüyor ve basina bela olabilir diyemi düsünelim.

      Sil
  12. İlginç bir durum. Annenin çocuğuyla ilgili paylaşımlarda dikkat etmesi gereken noktalar olduğuna inananlardanım.Herşeyini abartı derecesinde paylaşmak sosyal medya çılgınlığı gibime geliyor. İyi araştırılmalı böyle bir karar verilirken.Sonuç itibariyle ortada çocuğun annesinden mahrum kalması da var.O yüzden konu iyi değerlendirilmeli.Bir yanım anneye hak verirken bir yanım vermiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuna kadar katiliyorummmm. Bende ayni senin gibi düsünüyorum. Resim paylasırken sınırlar aşılmamalı. Ama burdaki velayet konusuda tamamen haksizlik ya. O kadar kötü niyetli anne var ki bu kadin sadece bu kadarck durum icin cocuklarindan ayrilmayi hakediyormu ?

      Sil
  13. Zor bir durum. Boşanma sürecinde ne yazık ki bu tür durumlar negatif etki yaratabiliyor. Sosyal medyada daha dikkatli davranmak gerek. Hayırlısı olsun diyelim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada yine cocuklar kalmis malesef. Ve her durumu kendi cikarina kullanan bir eş. Bilmiyorum ama acimasizca geldi bana. Sevgiler canm.benm

      Sil
  14. Ablacığım bence yerinde bir karar. Sosyal medyada özellikle anneler çocuklarından prim yapıyor. Çocukların mahremiyetini, neler yaptıklarını paylaşıyorlar. Bu durumu dikkatlice düşünmek gerek çünkü hastalıklı kişiler bu çocukların adresine, bilgisine varana kadar bulabiliyor. Her ne kadar anne iyi niyetli paylaşmış bile olsa halka açık bir şekilde çocuğunu gösteriyor ve maalesf herkes iyi niyetli değil. Çocuğunun kakasına varana kadar paylaşım yapan var. Bunu ilerde çocuk da görecek ve bu paylaşımı 2000 kişi görecek, çocuk ilerde annesine niye paylaştın deme hakkı var. Bu yüzden Feyza Altun'un çocuğunu teşhir etme projesi var uzun zamandır, bu konu hakkında en güzel cevabı bu proje veriyor bence.... Çok öpüyorum ablacığım, sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canmm bak bu kadarini düsünecek olursak cocuklarimizi evden cikarmamız gerekiyor. Cünkü günde kac yüz kisi görüyoruz. Bunlar sapıkmı, sübyancimi, mafyami belli degil. Kızımı sortla gezdirirken bile bu sapık düsünceli insanlar aklima gelip cekiniyorsam düsn artk ne yapayim uzun elbiseylemi gezdireyim. Yada cirkinmi giydireyim kimse bakmasin diye. Ben herseyin ayarlı olması taraftariyim tatlım. Gözünün önünden ayırmayacak ve inanacaksin onlara. Anormal davranislarini gözlemleyeceksin. Koruyacaksın elinden gelenin fazlasıyla. Ve dua edeceksin Rabbimde korusun diye. Tamam belki bu bayana resim paylasma cezasi verilmesi dogru ama velayet konusu icimi acitti canim benmm. Feyza Altuna bide ben bakayim kimmiş :) kocaman öptk seni kuzumm. Kendine iyi bakk 😘💕

      Sil
  15. Ben de sizin gibi düşünüyorum yani eğer gerçekten bir istismar varsa hak etmiştır fakat sanmıyorum. Üzücü buldum ben bu haberi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sanmıyorum. Sadece yanlış kişiyle evlenmiş diyebiliyorumm. Bir anne istismar yaftası vurmak bu kadar kolay olmamalı.

      Sil
  16. Aslında bu konuya iki farklı yönüyle bakmak lazım diye düşünüyorum.İşin hukuki yönünde, kastını aşan bir durum söz konusu olmuş bence.Çocukları korumaya çalışırken, anneye en çok ihtiyaç duyacakları bir dönemde ondan mahrum etmek ne derece doğru?Burada pedagogların bu işin getirisini götürüsünü değerlendirmesi gerekir.Bir mağduriyetten korurken ,başka bir mağduriyet yaşatılmamalı yavrucaklara..
    Diğer açıdan da, çocukların her halinin sosyal medyada paylaşılmasını sağlıklı bulmuyorum.Anne babalar çocuklarını kendi mülkleri gibi görmemeliler .Onlar bizim organizmamızın birer uzantısı değil, birer bireyler.Geçici bir süre, yani büyüyene kadar bizim himayemize verilmiş olmaları, onlar üzerinde istediğimiz gibi tasarruf edebileceğimiz anlamına gelmez.Mahremiyetlerine saygı gösterilmeli.Nasıl bir başkasından izin almadan resmini paylaşmıyorsak ,çocuğumuza da bunu yapmamalıyız.Büyüdükleri zaman ,bunları nasıl karşılayacaklarını bilemeyiz.Hele de onlar üzerinden “kariyer” yapmak ,"para kazanmak" kesinlikle yanlış.Bir yanlışı, popüler insanların yapması ,onu doğru haline getirmez

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama sadece onların resimlerini paylasarak para kazanmıyorki bayan. Gercekten cok kaliteli icerikleri var. Sadece resimlerden olusan bir bloğu yok.yani. bu nedenle ben sadece çocuklarının üzerinden kazandığını düşünmüyorum canm. El emeği zeka mahsulü yazıları olmazsa sadece resimler için bu kadar para kazanamaz bence.

      Diger konuyada katiliyorum. Ve kararin abarti oldugunu düsnyorum. Bir anneden bu kadar cabuk vazgecilmemeli.

      Sil
  17. Hay Allah ! yanlış anlaşılmak istemem.Tüm bu konuşulan, tartışılanlara yönelik ,genel bir değerlendirme yaptım.Yoksa şu veya bu anne üzerinden kişisel bir eleştirim söz konusu değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok canim neyi yanlis anlicam konusuyoruz sadece :) elestirioruz hep beraber. Herkes farkli düsünüyor farkettiysen. Bizde herkeze saygi duyarak fikrimizi söylüyoruz. Ortada hatali bir durum yok yani 💕

      Sil
  18. Ben blogta aşırı derecede çocuk fotoğrafı görmedim. Sanki babanın bu noktada özel bir yıpratma çabası diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  19. Ben bu kadını uzun zamandır biliyordum. Eskiden eşi ile arası iyiyken #bizimevinhalleri hastagıyla evde olup bitenleri video ile paylaşıyordu. O videolarda baba da vardı ve gülüyordu.. Hayır benim anlamadığım şu; baba, eşiyle arası iyiyken herşeye izin verip, sesini çıkarmıyordu. Boşanma aşamasına gelince ne değişti de anne kötü polis oldu. Kızı Lila mesela, So Bee de konu mankeni olmuştu geçen yıl. Velayetin anneden alınması kötü bişey evet ama bu konuda anne tek suçlu değil baba da suçlu. Kendisi paylaşmadığı için olayı çarpıtıp anneyi suçluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadin da onun güldügü videoları kanıt olarak mahkemeye sunabilir o zaman. Bende bunu anlamiyorum iste. İyiyken hersey iyide kötü olunca dünya kötüsü mü ? Bu bildign karaktersizlik bence

      Sil
  20. Ayy ben yeni gördüm nasıl bişi bu böyle ya..

    YanıtlaSil

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋