20 Mart 2017 Pazartesi

ÇİZGİ FİLMLER GERÇEKTEN MASUM MU ?


    Çocukluğumuzdan itibaren izletilmeye çalışılan çizgi filmler,acaba gerçekten çocuklara göremi ? Yoksa altında tahmin bile edemediğimiz gizli sırlar mı yatıyor ?

     Üzgünüm ama bu yazımla belkide herşeyiniz olan, çocukluk hayallerinizi elinizden alıyorum...Ve bu masumhane çizgiler adı altındaki filmlerin, aşılamak istediği düşüncelerle, hayatınızda bir ampulde ben yakmak istiyorum...


                   ŞİRİNLER



" Uslu bir çocuk olursan şirinleri görebilirsin " sloganıyla bizleri uyutan şirinlerin asıl amacı çocuklarımıza komünizmi benimsetmek.Şirin babanın şapkasının rengi ve komünizmin kurucusu olan Karl Marx'a benzerliği dikkat çekiyor.

Ayrıca köyde mabed bulunmayışı da ateistliği ifade ediyor.Aynı şekilde işçi-köylü eşitliği,ihtiyaçları kadar üretip-tüketmeleri,köyde onca erkeğin arasında sadece tek bir kızın (şirinenin) olması ve şair şirinin erkek görünümlü olup kız gibi davranması da eşcinselliği bilinç altından çocuklarımıza aşılıyor...Birde şirinler çizgi filminin şarkısıda, sosyalist enternasyonel marşının ritmiyle tıpatıp benziyor...

                  RİCHİE RİCH



Rich ingilizcede "zengin" anlamına geliyor.Richie de zaten çizgi filmlerde çok zengin ailenin,fevkalade zengin tek çocuğu olarak anlatılıyor.

Doların üstüne kendi resmini bastıran richie, köpeğinin adını bile dolar koyuyor.Kapitalizmin aktarılmak istendiği bu çizgi filmleri izleyen çocuklarımız,ilerde doyumsuz,para canlısı,kendini beğenmiş ve yetinmeyi bilmeyen çocuklar olarak karşımıza çıkacaklardır...

                   HE MAN



Bu çizgi film ise nazi (faşizm) propagandası yapmaktadır.Görüntü itibariyle Almanlara benzetilen he man adından da anlaşılacağı üzere erkek egemen toplumu simgelemektedir.

He man 'in üniformasında bulunan büyük haç işareti eğer 2. Dünya savaşında Almanlar kazanmış olsaydı,en başarılı Alman generaline bu nişan takdim edilecekti.

Ayrıca gücünü yıldırımdan alan bu karakterin kemerindede yıldırım şeklinde iki tane ss bulunmaktadır.Buda nazi sembolü olan ve kısaca ss olarak bilinen Schutzstaffel ( Nazi askerlerinin koruma zırhı) ' i sembolize etmektedir.

                   SUPERMAN



Emperyalizm propagandasını ele alan bu çizgi filmde superman Amerika'dır."Gökte Tanrı yerde Amerika" ve " Tanrının yeryüzündeki gölgesi ABD " sloganı AMERİKAN EMPERYALİZMİN en sevdiklerindendir.

Kıyafetinin rengindende anlaşıldığı gibi Amerika'yı anlatan superman büyük meselelerle uğraşır ve hep kazanan odur.O Dünya'yı kurtarır.Tıpkı Irak'ta,Afganistan'da,Kore'de,Suriye'de vs olduğu gibi. Çizgi filmler vasıtasıyla kendilerine tanrısal bir misyon yüklemektedirler...

              BUGS BUNNY



Çocuklarımıza sempatik olarak tanıtılmak istenen bu karakter aslında çok kurnaz,yardımlaşmayı ve arkadaşlığı bilmeyen,bencil,sürekli yalanlar söyleyen,oyunlar oynayan hilebaz biridir.Ve haksızda olsan kazan fikrini aşılamaktadır...

               TEMEL REİS



Buna şaşırdınız değil mi ? Evet bende çok şaşırdım.Buradaki Safinaz güçlü erkekleri sever.Çoğunlukla Kabasakalla ilişki kuran bu karakter ondan hoşlanmadığı bir davranış görünce Temel reisi çağırır ve onunla birlikte kaçar.Minicik çocuklarımızın akıllarına soktukları ahlaksızlıklara bakarmısınız ?

                KELOĞLAN



Örf ve adetlerimizin anlatılmak istendiği köy çocuğu Keloğlan ise tembel,çalışmayı hiç sevmeyen bir karakterdir.Devamlı yalan söyler.Ve bu çizgi filmdeki iki tatlı karakter hırsızlık yapar.Buda çok normal birşey gibi sunulur.

Ayrıca dinimizde asla yeri olmayan büyü ve sihir kelimeleri sürekli olarak zikredilir ve yapılır...

      Sizce hala bu çizgi filmleri izletmelimiyiz ?

49 yorum:

  1. şirinler benimde dikkatimi çekmişti. Ya bunlar neyse de georgia vardı hatırlayan var mı bilmiyorum iki erkek kardeş georgia ya aşıktı .İşte georgia birgün nehre düşüyor üstü başı ıslak sonra on aşık küçük kardeş georgiayı kulübeye taşıyıp soyunup sarılarak ısıtıyordu onu. Bu çizgifilmi izlediğimde 10-11 yaşlarında falandım . Ama o sahneyi unutmam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum illaki izlemisimdir ama aklimda kalmamis.İyikide kalmamis :) ama çok sacma ya.Cizgi filmlerde böyle seyler olması normal mi ?

      Sil
  2. Ben casperi çok severdim.Ama şirinleri de öyle hala izlerim ordaki masumluk hoşuma gidiyor ben onlarla büyüdüm çok şükür düşüncelerimi inancımı değiştirmedi aksine bana iyiliği saygıyı sabretmeyi birliği öğretti hatta şuan 3.cü filmi sinemadaydı.Ben ne biliyim bu tarz yorumlara inanmıyorum bizim eğlencelirimizi bile nasıl art niyetle değiştiriyorlar.O zaman biz hiç çizgiflim izlemeyelim onu demek istiyorlar somurtkan bir insan olmamızı istiyorlar sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım şirinlerin yazarı Peyo komünizm savunucularındanmış.Bana olmak ihtimali yüksek gibi geldi.Bizler sadece şans eseri ve birazda ailemizin verdiği eğitimler sayesinde etkilenmeyen tarafız diye düşünüyorum.Yoksa bende severdim şirinleri :)

      Sil
  3. ayrıca pamuk prenses ve yedi cüceler masalının çıkış hikayesiyle ilgili eklediğim linki bir okuyabilirsiniz
    https://cembey.wordpress.com/2017/02/25/pamuk-prenses-ve-ardinda-yatan-gercek/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ondadada şirinlerdeki gibi bir durumun söz konusu olduğunu düşünüyorum ama bakalım neler çıkcak altından.Hemen geliyorum sitene :)

      Sil
  4. Diğerlerinde gerçekten kapitalizm, Amerikan propagandası var, zaten Hollywood her daim ABD propagandası yapar. Bu sır değil. Ancak Şirinler konusunda abartılı buldum. Her kırmızı külah, komünizm simgesi olacak diye kural yok:)))senin hiç mi kırmızı beren ya da kazağın yok? Köyde mabedin olmaması da doğal yani çocukken masalların hiçbirinde mabet olmaz, ne Külkedisi'nde, ne Küçük Deniz Kızı'nda, masal bunlar dini program değil.:))O zaman çocukluğumuzda o masallarla büyüdük hepimiz ateist olurduk:)))Bu arada komünizm öyle korkunç, öcü değildir, kapitalizme tepki olarak doğmuş, ekonomik bir alternatif sistemdir, dünyada da kalmadı zaten komünizm. Aslında çoğu kişi komünizmi öcü sanır, okuyup, araştırmadıkları, kulaktan dolma bilgilerle öyle söylendiği için, komünizm çok ideal bir fikirdir. Yazıda yazan işçi-köylü eşitliği, herkesin ihtiyacı kadar üretmesi kötü şeyler değil. Keşke herkes eşit olsa dünyada, kimse kimseyi sömürmese, herkes ihtiyacı kadar üretse, ne bileyim hiç ekmek çöpe atılmasa, tüketim, marka çılgınlığı olmasa, bunlar komünist fikirler bence öcü değiller.:)

    İyi haftalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşitlik konusuna katılıyorum ama köyde sadece bir tane bayanın olması ve diğerlerininde onun gönlüne girmeye çalışması abes geldi bana :)küçükken bu açıdan bakmayıp çok sevdiğimide belirtmek istiyorum :)


      Kırmızı bereye gelince :) bence böyle düşünülmesinin altındaki en büyük sebep şirinlerin Peyo dan çıkması :) doğal olarakta insanda açık arama hissini uyandırıyor :)

      Tesekkür ederik yorumun için müjde abla :) Hayrli haftalar sanada :)

      Sil
  5. Aslında pek çok filmde ya da çizgi filmde çeşitli propagandalar bulunabilir. Örnek verdiğiniz çizgi filmlerin çoğunu defalarca izledim. Hatta Superman' ın filmlerini de izledim. Amaçlanan propagandalardan etkilendiğimi sanmıyorum. Ne Marksist oldum ne de Amerikan sempatizanı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken bizlerde izledik.Ama çaktırmadan içinde bu hissiyatları barındıranlarda mevcuttr eminim :) Bir çok insana yurt disinda nerde yasamak istiyorsun sorusunu sorduğunda paris ve dubaiden sonra Amerika geliyor çoğunlukla.Alttan altta aşılanan fikirlerin çocukların beyinlerine işlendiğini düşünüyorum şahsen.:) Hepsi olmasada en azından bir kaçı olabilir ki he man karakerine ait ata erkil bir toplum bizdede mevcut.Tabi sadce ondan etkilenmekten dolayıda değildir bu.Aileden geliyodur :) tesekkür ederim yorumunuz için

      Sil
  6. Bu subliminal dediğimiz olay bir çok alanda farklı çeşitlerle kullanılıyor. yaşadığımız sürecede olacak sanırım. Lakin ben nerde ne bilinçaltı mesajı var bunların hepsini tane tane araştırmak ve bilmenin bir süre sonra paranoya getirdiğini düşünüyorum. Tabiki bilelim ama her şey insanın elinde değiştirilebilir gelişebilir. çizgi filmlere gelince her biri gerçekten bu amaçla mı yapılmıştır yoksa bu sektörü baltalamak isteyenlerin ortaya uyarladığı senaryo mudur bilemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğruda olabilir ama ben bunu okumadan önce düşünmeye başlamıştim.Çizgi filmlerinde masallarında bir çogunun malesef çocuklara göre olmadigini düşünüyorum :( ama suda var.Onlar istediği kadar hedeflesin herkes bu ağa takılacak değilya.Bizde cocuklarimizi doğru birşekilde yetistirelim insallah :)

      Sil
  7. Bilinç altımızı amma kodlamışlar.Daha önce buna benzer bir yazı okuduğumda da çok şaşırmıştım.Resmen algı operasyonu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda sizin fikriniz tabiki cok önemli.Ama neden bilmiyorum inanılır gibi geldi :( çünkü bu çizgi filmler gerçekten çocuklarimiza fazla geliyor.Sihirler,lambadan çıkan cinler,masallardaki cadılar,savaşlar,silahlar...

      Çok hosuma gitmiyor açıkçası benim ama tabi netliğini tam bilemiyorum

      Sil
  8. Ben de bizim ufaklık doğduktan sonra çizgi filmleri biraz araştırmıştım.Yirmi beşinci kare olarak çocukların bilinçaltına yerleştirilen farklı karelere işaret ediyordu bir çoğu.Doğruluk payı var gibime geliyor.Özellikle ünlü yabancı yapımlara dikkat etmekte yarar var.Hatta çocuklar için yazılmış birkaç hikaye kitabında da çocukta olumlu duygular çağrıştırmayacak şeyler geçiyordu.O yüzden hikayeleri ben uyduruyorum bazen.Çizgi filmlerde yerli yapımlara bakıyorum.Henüz izlemese de olur.Aslında bu konuda bilgili olsaydım animasyon hazırlamak isterdim.Ama pek anlamıyorum.Anlayan arkadaşlar bu konuya bir el atsalar sevinirim.Senin de emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coook haklisin.Sana katiliyorum.Masallarda aynı şekilde o kadar ürkütücü şeyler varki canavarlar,kılıçlar vs.Ne gerek varki tüm bunlara dimi.Çocukca ve masumca olsalardı keşke.

      Ne derece doğrudur bilmiyorum keske birinin bu konuda net bir fikri olsaydi.

      Sil
  9. Şirinleri severdim Aslında.Ama maalesef çizgi filmlerin bile bu kadar acımasız olduğu bir dünyada yaşıyoruz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yorum yapmissin canm sen :) çok dogru.Kirli amaçlar çocuklarimiza kadar ulasmis durumda.

      Bende cok severdim hala daha seviyorum ne yalan diim :)

      Sil
  10. Yaaa sormaa :) daha neler var acaba bilmediğimiz :)

    YanıtlaSil
  11. Çok ilginç gerçekten, küçüklükten zihinlere yerleştiriliyor tohumlar ama ne yapsak her şeyde var böyle mesajlar =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay gerçekten ne izlesek altı dolu mübarek.Tesekkr ederimm

      Sil
  12. Masallarda da var aynı şeyler.

    Bizim gözetimimiz altında izlendiğinde bir şey olacağını sanmam. Şirinlerle büyüdük kimseye de bir şey olmadı :) Tabii ki herşeyin altında bir propaganda var ama kapımızı hepsine kapatmak bizi korumaz aksine zayıflatır.

    Benim oğluşlar yalan nedir bilmeden büyüdüler, sonra da anasınıfında herkese kandılar. Işte o gibi hallerde kötü karakterlerin olduğu çizgi filmler biraz işe yarıyor. Tabi birlikte seyredip gereken mesajı vermek kaydıyla.

    He-mani hepimiz izledik ama herkes birer hitler olmadı sonuçta, korkmayalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :) tabiside biz olmadık ama olmazlar diyede birsey yok :) cocuklarimiz bizler kadar mantikli düsünemeyebiliyor.süperman gibi uçmaya çalisanlarda oldu,hanselle gratel gibi yolda giderken iz bırakanlarda :) en iyisi dediğin gibi onlarla beraber izlemek,yanlis olan seyleri anlatmak :)

      Sil
  13. yaa ben çigi filmleri çok severim. Hatta süper kahramanlara bayılırım. Fantastik film hastasıyım ama tabiki hiç biri çocuklara uygun değil. aklı başında yetişkin olduktan sonra istediklerini izlesinler bence. Bu aralar yabancı dizilerde en çok işlenen konu da eşcinsellik, izlediğim bir kaç dizi de çok bariz bir şekilde normal karşılanacağı anlatılıyor, ergenlik dönemindeki çocuklar için de onlar büyük tehlike oluşturuyor malesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda hangi film,dizi yada cizgi film doğru ki :) hepsinde aynı tür yaklasimlar var.Ailecek oturup izleyemiyosun bile :) ama bencede muhakeme yetenekleri geliştikten sonra izlemeleri daha iyi olur tabi :) yada sende onlarla izleyip yanlis taraflarini anlatcaksin :)

      Sil
  14. Benim de son zamanlarda çok ilgimi çeken bir konuydu bu. Yazın da ok ilgimi çekti eller ne sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim canm beğendiysen ne mutlu bana :)

      Sil
  15. daha evvel farklı kaynaklarda da bu tür yazılar okumuştum, tam bilgim olmamakla birlikte bazı çizgi fil m kanallarının üçüncü göz diye bir uyaran verdiği falan yazıyordu ama araştırmadım açıkçası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde bu konu aklımdaydı bir arastıraym dedim bilmedigim baska baska seyler ögrendim.Bende dogruluguna emin degili ama olur yönü ağır basıyor

      Sil
  16. Yaa ben bunlari cok arastirmistim ve gercekten inanilmaz baglantilar var cizgifilmlerin altinda yatan. Cok iyi bir yazi olmus ablaciim, tesekkurleeer. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa düsün iste canm minik minik cocuklarimizin beyinlerine aşılamaya çalistiklari seylere bak.Bırak hayal gücüyle güzel seylerle büyüsünler dimi :) ben tesekkür ederim canımm 💙😘

      Sil
  17. Ben en çok Bugs bunny, duffy duck ve tazmanya canavarını izlerdim. Sanırım bütün istediklerini aşılamışlar bana gibi hissediyorum. Çok derin düşündüğümde evet gerçekten onların benim kişiliğimin oluşmasında etkisi var diyebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeri geldi bugs bunny gibi,yeri geldi temel reis,superman gibi davranmadik mi ? Bu özenti diyelim ama peki neden büyüdüğümüzde de aynı karakterlere bürünmeyi sectk ? Çok güzel öz elestiri yapmissin canm benm :) tesekkr ederim samimi yorumun icin

      Sil
  18. Bunlar yine en masumları bu çizgi filmleri biz izleyerek büyüdük şimdi ki nesil winx - batman - elsa - sofia gibi disney karakterleri ile büyüyüyor. Bu yüzden hep derim ki tamam bunları izlemeleri engellenemez ama tv karşısında oturdukları saatleri kısıtlamak biz anne babaların elinde. Ne kadar az izlerler ise o kadar iyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir yaklasim sevgili Gülşah.Onları mümkün mertebe tv den uzak tutmaliyiz.Oturduklari zamanda bizde yanlarinda olup yanlis noktalari iletmeliyiz.Cocuklar her gördüklerini gercek sanp inanabiliyorlar.Bizde elimizden geldiğince bunlara engel olmaya calismaliyiz...

      Sil
  19. Bende bir ara çok takılmıştım bu konulara ve malesef hiç bir çizgi filmi masum bulamadım. Hep bir mesaj var ve hoş mesaj değil. Evde disney kanalını engelledik biz ama her yerde var, baş etmek neredeyse imkansız:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ulusal kanallarda da var malesef.Sadece cizgi film olsa.Filmler ve şarkılarda aynı tehditi barındırıyor :( Bilmiyorum ne yapmak lazım bu konuda :(

      Sil
  20. Ah çizgifilmler...
    Aslında çoğu en küçük yaşlarımdan beri izlediğim şeyler ama,çoğunda haklısınız.Neredeyse her çizgi filmde bir mesaj var.Bu beni cidden rahatsız ediyor.Çizgi filmlerle masum beyinlere nasıl bu kadar etki etmek istenebilir...
    En çok Şirinler konusunda katılıyorum sanırım.Hoş değil yaa :/
    Prensese yine selamlar ve öpücükleer ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılabilecek hiç birşey olmadığı için elimiz kolumuz bağlanıyor canım.Kesinlikle hoş değil.Çok tesekkür ederim güzel yorumun için.

      Prensesde bende seni kocaman öpüyorum 😘😘💙💙

      Sil
  21. Şirinlerin güzel mesajları olduğunu hep düşünmşümdür ve kominist mesajlarını sonradan öğrendim. Paylaşımcı-mücadeleci bireyler olmayı öğrenmeleri ve iyi bir çocuk olmaya yönelmeleri açısından bana göre mahsurlu değil.

    Masallar da şiddet vb mesajlar içeriyor aslında.

    Güzelde buluşmak dileğiyle..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir arada olmaları,herşeye rağmen birbirlerini korumaları çok güzel bir durum tabiki :)

      Masallarda öyle.İnsan büyük olduğu halde korkuyor :)

      Sevgiler ablacim hos geldin bu arada 💙

      Sil
  22. Sonuçta hepsi kafirlerin çizdiği filmler. Bize uygun olması ne kadar mümkün olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakın bunada katılıyorum.Haliyle farklılıklar oluyor örflerimizde

      Sil
  23. araştırmacı gasteci olduuun seeen :)

    YanıtlaSil
  24. Sevmesekte beraber izleyerek sonra çocuğumuzla konuyu konuşarak "acaba doğru yaptı mı?" Vs diyerek onun akıl yürütmesine ve yanlışları görmesini sağlayabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama seviyozda perim yaa bizimde sevdiklerimiz var malesef :) cocuklara da bisey diyemiyoruz bu nedenle.Ama egitm cok önemli iste

      Sil
  25. Bende bir eğitimci adayı olarak geniş bir çizgi film konusunu ders olarak sunumu siteme yüklemiştim girip aratıp faydalanabilirsiniz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim eminim çok faydalidir.Dedigim gibi cizgi hatta normal filmlerin hepsinin zararlı yönleri var.Çocuklarimiza iyi ile kötü arasındaki farkı anlatmakla başlamaliyiz herseye :)

      Sil

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋