5 Temmuz 2017 Çarşamba

TETİK PARMAK İLE DİL BAĞI AMELİYATI



  Bu yazıyı sizlerler yeni öğrendiğim bir teknikle paylaşıyorum. Sevgili Sibelynka bloğunun sahibi şöyle bir yazı paylaşmış. Okumak isterseniz tık tık...

    Şimdi ben bu saatlerde büyük ihtimal hastanede olacağım. Pamuğum ameliyattan çıkmış ve annesini öpücüklere boğuyor olacak.

     Bundan iki ay önce kızımda kırık sanıp tetik parmak olduğunu öğrenmiştik. Yazımı tekrar okumak isterseniz buraya lütfen.

     Öncelikle tetik parmak nedir ? 

   El parmaklarının bükülmesini sağlayan tendonların ve altından geçtikleri köprülerin rahatsızlığıdır.

   Tendonlar uzun ip şeklindedir. Ön kol kasından parmaklara kadar ulaşırlar. Köprüler (pulley) ise bu tendonların hareket düzenini sağlayan oluşumlardır. Tendonların etrafında köprüden geçişi kolaylaştıran bir yapı vardır. Ve köprüler tendonu kemiğe yaklaştırırlar.

    Köprülerin kalınlaşması, bazen de tendon kılıfında meydana gelen şişlikler nedeniyle parmağın hareketi sırasında ağrı ve takılma olmasına TETİK PARMAK denir.

   Bu hastalarda parmağın kök kısmında ufak beze hissedilir. Ayrıca parmak geriye doğru hareket etmez. Sürekli tetik şeklinde durur. Adını da buradan almış olmalı.

    Eğer tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda hem parmağın şekli kalıcı olur, hemde parmakta gelişim geriliği gözlenir. Ayrıra şiddetli ağrılar da yaşanır.

    Doktor genellikle 1 ile 2 yaşları arasında farkedildiğini söyledi. Bizde geç kalmamak adına plastik cerrahına götürdük. Aynı zamanda narkoz almışken dil bağını da kestirmeye karar verdik.

    Doktorla konuştuğumuzda en doğru yöntemin pulleyi gevşeterek parmağı normal hareketlerine kavuşturmak olacağını söyledi. Buda avuç içine ufak iki tane kesi atılarak yapılacakmış.

    Pazartesi günü tahliller için doktora götürdüğüm de bizi önce normal laboratuvara, daha sonra ise çocuk bölümüne sevk ettiler. Annem bana dışarıda durmamı söyledi. ( Çünkü bebeklere hiç dayanamıyorum.) O sıra da Esila çok ağlayınca ve bir türlü odadan çıkmayınca kapıdan baktım ki ne göreyim. Hemşirenin biri iğneyi sokmuş, damarı bulamadığı için bir sağa bir sola dürtüp duruyor. ( Hiç dayanamadığım bir durumdur bu.) Kan gelmiyor işte ne inatla sokuyorsun değil mi ? Diğer hemşire de damarları çıkarmak için bağladığı turnikenin plastik kısmını Esila' mın etine sıkıştırmış mı ? Çekiyor çekiyor gelmiyor. Ben bu ikisini görünce bir fıttırdım ki anlatamam. Daldım içeri ama sesim titriyor sinirden.

   - Ne yapıyorsunuz ya siz ? Nasıl becerdiniz etini sıkıştırmayı ? Dedim,
   - Siz karışmayın dışarı çıkın dedi bana.
   -  Bende hemşirelik mezunuyum. Ve hayatımda böyle birşey görmedim. Çocuk morarmış kusacak görmüyor musunuz ? Biri iğneyi sokmuş dürtüp duruyor, diğeri sıkışan etini çekiştiriyor. Ne biçim iş yapıyorsunuz dedim.
   -  Siz yapın buyrun dedi
   -  Siz yapmak zorundasınız. Bu benim işim değil. O zaman siz niye burada oturuyorsunuz dedim
   -   Yanlışlık oldu sizde anlarsınız dedi,
   -   Bende yanlışlıkla olmuş olsaydı haklı çıkmaya çalışmazdınız dedim

 Bu sefer iğneyle uğraşan  çıkardı iğneyi bana laf yetiştiriyor.

    Benimle konuşma da işine bak. Kan oradan mı alınır ? Elinden akıtsana dedim. Bu sefer elinden taktı ve kanı aldı gerçekten. 

     Yavrum içini çeke çeke bir hal oldu. Öyle de çok kan aktı ki. Bandı yapıştırmadılar. Neymiş bant dışardaymış. Aslında masasında var da bana bilerek yapıyor.
( Kızım umrunda değil) Ben de kendim alıp yapıştırdım.

    ( Normalde hiç yapmadığım birşeydi bu. Ama söz konusu canımsa herkesin canını yakarım. İsteyen bu tavrımı yanlış bulabilir. O zaman aynı şeyi yaşasınlar bakalım da görelim sessiz sakin durabilecekler mi? Devlet hastanesi ya susmak zorundaymışız gibi görüyorlar. Muhtaç mışız gibi. Hayır efendim biz oraya gelmesek sizde orada olmazsınız. İnsan olmayı ögrendiğiniz an hemşire yada doktor olun bence. Bu şekilde size yakışmıyor o üniformalar....)

    Neyse sonrasında ise anestezi uzmanı ve pediatrisler inceledi. Bugün için ameliyat tarihi verdi. ( Bu sırada ballı lokumu mu da bayıldıklarını söylemeden edemicem. Eee annesiyim ya pay çıkarıcam hemen. 😄) Doktorumuz sabah saat 08:00 de hastaneye yatış yapalım dedi. Bir gece öncesinden de yeme içmeyi kesecekmişiz. Hoş benimkinin canına tın tın zaten. 😄

    Ameliyat büyük yada küçük olsa da ben asıl narkozdan çok korkuyorum. İnşallah çok güzel bir şekilde ameliyatımızı atlatmış ve yorumlara gülerek cevap veriyor olurum.

   Çok şükür büyük bir operasyon değil. O kadar kötü hastalığı olanlar var ki. Rabbim yardım etsin. Ailesine de sabırlar versin inşallah.

   Ama bu tavrımın adı da annelik işte. Dünya da gelmiş geçmiş en iyi pireyi deve yapma sanatı. Mazur görün.  :)
 
 

56 yorum:

  1. Çok geçmiş olsun prensese. Umarım güzel bir şekilde neticelenir. Kocaman öpüyorum Esilacığı.😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel gecti canm. Evimizdeyzz mışıl mısl uyuyo aşkmm :) tesekkr ederim tyzesi bizde sizi öpüyoruz 😘

      Sil
  2. Çok geçmiş olsun kuzucuğa. Acil şifalar.

    YanıtlaSil
  3. Çok geçmiş olsun minik prensesee, böyle sağlam anneciği varken hayat boyu canını yakan olmasın inşallah :) kalpler kalpler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminnn canm insallah hic bir cocugun cani yanmasin :) kalpler kalplerrr :)😘😘

      Sil
  4. Cok Gecmis olsun canım, bebeklere ayrica bi dikkatli tavir sergilemediler mi bende deli oluyorum. Cok sukur daha hic bu tarz bi olay yasamadim. Hep dusunceli guzel yaklastilar. Aglayıp korkuyorsa da zaten hic bir mudahalede bulunmuyorlar, oyuncaklarla filan kandirmaya calisiyorlar ama benimki beter herkese kan kusturuyor tabii 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaa :) ne tatlilarmis onlar sevesim geldi bak :) yok canm yaa bunlar cocuk mos mor oldu daha devam ediyolar. Oradaki herkes alın cocuugu yazik diyo düşün. :) Arkasindayim Duacımınnn tam gaz devam 😁

      Sil
  5. Çok geçmiş olsun kuzuya... Acil şifalar dilerim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. O damarı bulamama durumunda ben de çok üzülüyorum. çocukları ağlatmadan üzmeden olabilse keşke...
    Geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aglayacak tabi ama minimuma indirmeye calismakta fayda var bence. İnsan elinkine bile kiyamior ki.

      Tesekkr ederim :)

      Sil
  7. O hemşire insan mıymış,çok özür diliyorum😃 Umarım iyidir şimdi pamuğun💜💜 çok geçmiş olsun canımcım,Bu arada ben olsam ben de aynı tepkiyi veriridim😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yuppaaa canimcim benm yaa iste buuu tabisidd böyle tepki vericez dimi 😀

      Saka bir yanada valla dayanilcak gibi degildi canm cok gaddardılar. Daha iyi simdi tyzesi evimizdeyiz. Uyuyo mısl mışıl 😄😘😘

      Sil
  8. Kıyamam yaa, inşallah düzelir parmağındaki sorun minik yavrunun.. Geçmiş olsunn.. Hemşirelere gel de çatma minicik yavru o sanki oyuncak bebekten kan alıyorlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama gercekten cok acimasiz davrandilar ona kızdım. Hatan var iste hala yüzeye çıkmaya çalışmasanıza dimi ?

      Tesekkr ederiz tyzesi kizim iyi cok skür. Agri kesiciyle baya güzel duruyor. Gececek insallah 😘😘😍😍

      Sil
  9. Geçmiş olsun şekere, bebeklere minicik bir şey olsa bizim canımız daha çok yanıyor. Tez elden iyileşsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde nasilll. Düşmaninin bebegi olsa kiyamaz insan yaa. Hele kendinden daha cok sevdiginse bu gelde üzülme.

      Tesekkr ederim şeker gayet iyi. 😄💕

      Sil
  10. Çok geçmiş olsun acil şifalar dilerim...

    YanıtlaSil
  11. Çok geçmiş olsuun💐 Rabbim şifalar versin.

    YanıtlaSil
  12. Büyük geçmiş olsun. Olanlarda senin yaptığın yanlış yok. Hemşirelerin cahilliği olmuş. Kolaysa sen yap nedir ya? İşinde iyice sorumsuz insanlara kaldık. Umarım Esila şu anda iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bombaaaa :) Gezmelere bile geldik. Sorma gerçekten gitgide duyarsızlaşıyor insanlar. Sabır çeke çeke kalmayacak bu gidişle. :)

      Sil
  13. Ya kıyamam nasıl canı yanmıştır fıstığın :( Umarım her şey yolunda gider ve en kısa sürede sağlığına kavuşur prensesimiz, çok geçmiş olsun ablacığım. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canm benmm. İyi cok skür :) evet çok kötü oldu. Morardı, kusacaktı nerdeyse. Bende ona kıyamadım zaten :( tekrardan teşekkür ederim tatlım 😍

      Sil
  14. çok zor bir durum..çok geçmiş olsun,Allah'ım şifa versin..sağlıcakla kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminn kardeşim Allah razı olsun geçti inşallah

      Sil
  15. Coook geçmiş olsun kuzumm. Inşallah bundan sonra çok daha iyi olur. Ben de hemşire olduğum için ve nasıl davranılır ne yapılır bildiğim için. Hastaneye gittiğim de sağlık personellerinin davranışına ve müdahalesine dikkat ediyorum. Kardeşim hastane de yattığında aynı şeyleri yaşadım seninle valla. O nasıl bir damar yoludur, kan almadır. Elinin altında ki sanki taş. Can değil. Annem kızım niye böyle yapıyorsun diyo. Bana kizim diyemezsin 'hemşire hanım' diyeceksin diyo. Ben gitmeden önce annemi hep aşağılamıyormuş. Tersliyormus. Okumuş ama insan olamamış diye tam da buna denir. Çok kavga ettim coook. Seni çok iyi anlıyorum valla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu düzeni sevmediğim için hemşirelik yapmıyorum. İlk defa böyle kavga ettim. Normalde anlayisli davranirim. Ama söz konusu kizimsa yıkarım ortalığı. Dünya umurumda olmaz canm. Cok ama cok tesekkr ederim gecti cok skür. Ay hele bide egoları yokmu sanarsın ki başbakan :) hepimiz insanız da anlayan yok :)

      Sil
  16. Geçmiş olsun.
    Ben oğlumun bebekliğinde bir defa dışarıya çıktım ve bağırması yırtınmaya dönünce kapıyı kırıyordum neredeyse içeri girerken ve o durum son oldu; hiç yalnız bırakmadım bir daha. sağlıkçılara güvensizliğim o yüzdendir maalesef.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisiniz valla. Bizi bu hale getiren ve bunları düşündürenler utansın ne diyeyim. Gerçekten gözlerimizin sürekli üstünde olması gerekiyor galiba.tesekkr ederim yorumunuz icin :)

      Sil
  17. Geçmiş olsun. Tetik parmak ameliyatını yeğenim de olmuştu.Çok zor bir ameliyat değil,ama anne olunca,insanın canından can kopuyor yavrusu için.inşallah tez zamanda iyileşir pamuk şekerin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ameliyattan değilde ben narkozdan korkuyorum. Bide anne olunca ikiye katlaniyor korkular malesef. Tesekkr ederim :)

      Sil
  18. Aslında bebek grubundan anestezi ekipleri kan alsa iyi olur. Onlar bu konuda uzmanlar. Ufaklığa geçmiş olsun.
    Bu konuda bana kızabilirsin, ama yine de seni de eleştirmeden yapmayacağım. Sağlık hizmetleri okumusun içinde biraz çalıssaydin başka düşünürsün.
    "Biz olmadan siz olamazsınız. " bu cümle tüm sağlık çalışanlarını çileden çıkartan bir söz.
    Buna, "Bizler olmasaydık, bir çok hasta kişi asla şifa bulamazdı." Bu ülkede, -memur sınıfında- en çok vergi veren grubuzdur.
    Farkındasındır ya da değilsindir; mesleğin iyileri kaçabiliyorsa özele ya da emekliliğe geçiyor. İnşallah benim de az kaldı.
    Son 7-8 sene içinde yetişen sağlık personeli eğitimlerinde kötüleşme, ileride kendimizi kimlere emanet edebiliriz? Hem eğitimde hem de aktif sağlık çalışanı olarak düşünceliyim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ancak bizde bu hizmeti verebilmek için fazlasıyla vergi veriyoruz bahce perim. Ayrıca ben hem saglik kabininde,hem devlette,hemde acıbadem hastanesinde çalışmıs biri olarak konusuyorum. Ve düşüncelerim hala aynı. Bir çoğu benim gibi değil. Keske olsalardı şu an bu konuşmayi yapmiyor olurdum.

      Vicdanlarında bir cogunun eksiklik oldugunu seninde farkettigini düşünüyorum. Ve gercekten bizler hastaneyi kullaniyor olmasaydik sizlerde olmazdiniz. Ancak Siz ler olmasaydiniz bizler başka koşullar altında tedavi olabilirdik. Ayrıca sözüm tamamen miş gibi olanlara. Üstüne alınması gereken grupta onlar. Gerçekten insanligini kaybetmeyenlere sözüm yok...

      Tesekkür ederim gececek insallah :) ama eskiye oranla hastane çalişanlarının daha güleryüzlü oldugunu düşünüyorum. Dün yattıgımız birimdeki hemsire ve sekreterler dahil herkesle cok güzel anlaştık. Demekki sevilecek olanlari seviyomusum. Hala o iki kisi hakkinda ayni seyi düşünüyorum 😁

      Sil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük geçmiş olsun. Sağlık sisteminin bu hallerde olması içler acısı. Ben doktora gitmeyi sevmeyenlerdenim. Hatalarını kabul etmeyenlere de ayrıca gıcığım. Kobay faresi misali bir yaklaşımla olmadık tedaviler gördüm. Umarım tez zamanda iyileşin biriciğin. Öptüm gözlerinden.

      Sil
    2. Sende mi brütüs diyesim geldi :) bu sistemin yan etkilerini görmeyen yok galiba. Sağol fulyacım bizde seni yanaklarından öpüyoruz :)😘

      Sil
  20. oyy çok geçmiş olsun benim kuzuma kıyam ben ona Ah bu develet hastaneleri bazen insanı gerçekten zıvanadan çıkarılıyorlar bende böyle bir sorun yaşamıştım annemden kan alınırken sen gereken neyse onu yapmışsın iyi yaptın Hangi Anne olsa aynı şeyi yapardı gerçi ben anne değilim aynı şeyi bende yapardım :)) Tekrar Hem sana hemde küçük kuzuma çok geçmiş olsun Rabbım bir daha yaşatmışsın inşallah canım benim güzel yürekli insan Seviyorum sizi çok En güzeline Emanet olun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa canımsınnn yorumuna bakkk. Arkamda birilerinin olduğunu bilmek çok güzel. Tesekkür ederiz tyzesi. Çoook iyiyiz ve şimdide şımarıklık yapıyoruz. :) Öpüyoruz kocaman ve bizde seni seviyoruz kiii. Sende Allah a emanet ol kuzum 😘😘😍😍

      Sil
  21. Geçmiş olsun. Blogger Şapşik Anne de benzer bir konuda eleştiri yapmıştı. Doktorlarla yaşadığı sorunlardan bahsetmişti. İnsan ile ilgili mesleklerde çalışanlar son derece hassas davranmalı. Hele çocuk söz konusu olduğunda daha dikkatli davranılmalı. Şimdi samimi konuşalım özel hastanelerde aynı durumun yaşanma ihtimali daha düşüktür çoğunlukla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben acıbadem de de çalıştım. Ve inan orada zaten hasta değil de müşterisin. Ve bu beni daha çok üzdü. Sırf finansal kaynağından dolayı yardıma muhtaçken çıkar kişisi oluveriyor hastalar.

      Şapşik anne birde diş hekimi. Sonuna kadar katiliyorum çok hakli bir serzeniş de bulunmuştu. Teşekkr ederim yorumun icinde canm

      Sil
  22. Canımm öncelikle çok geçmiş olsun 💙 yakın zamanda bizde hastanede sıkıntılar yaşadık. Bazen gidiyoruz çok samimi çok ilgili doktorlarla karşılaşıyoruz bazen ne yazık ki duygusuz ve ilgisiz olanlarla. Tepkinde çok haklısın çünkü bizim canımızdan öte evlatlarimiza o şekilde davranmalari tepkisiz kalinacak bir şey değil. Herkesin işini görevini layikiyla yerine getirmesi temennisiyle... tekrar kuzuma çok geçmiş olsun güzel haberlerle bekliyoruz sizi 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yazılarınıda okumuştum canm. Sende haklıydın.

      Çok tesekkr ederim beni desteklediğin için. Ve inan bazen şok oluyorum duyarsızlıklarına. Ama çalıştığım zaman o kadar çok gördüm ki soğudum artk malesef.

      Coook iyiyiz eylül kuşumu takip ediyoruzz tyzesii 😘😘

      Sil
  23. Bu yazını okumamıştım, tekrar çok geçmiş olsun, dil bağı ne? Niye kestiriliyor hiç duymadım...onun için de, eli için de şifalar dilerim. ....♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dili dışarı cıkmadığı için ilerde konuşma bozukluğu olabilirdi. Birde biberon, emme vs yapamıyor. Kavrayamıyordu hiç birseyi abla. Ek gıdayıda çeviremiyordu ağzında. Coook tesekkr ederim gectiiii 😘😘😍😍

      Sil
  24. Çok geçmiş olsun kuzuya dilerim en kısa zamanda iyileşir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pansumanlarimiz bitsin tamamen iyilescez insallah. :) Tesekkr ederim canm

      Sil
  25. Çok çok geçmiş olsun prensese tekrar...

    YanıtlaSil
  26. Canım çokkk geçmiş olsun. Bloglara bakmıyordum uzun süredir. Kayseri'ye gitmiştim..
    Ben de sinir oluyorum öylelerine. Ela 1 aylıkken 2 elini de delmişlerdi. Çocuk hemşiresi değildi ve kan almaya çalıştı. Sonra çocuk hemşiresi geldi ve pıt diye aldı. Ben senin gibi savunamadım. Kaldım öyle.
    Hatta kendimi de delik deşik ettiler ben yine sus pus.. Onlar da yoruluyorlar diyorum, olur öyle şey.. Ama minik bebeklerin canını acıtmasınlar..

    YanıtlaSil

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋