29 Temmuz 2017 Cumartesi

COCA COLA VE PEPSİDEKİ ALKOL UYARISI



   Yapılan araştırmalara göre Coca cola ve Pepsilerde binde bir oranında alkola rastlanmış. Firmalar ise " Formülünde alkol yok ancak üretim aşamasında ortaya çıkmış olabilir." diyerek kendilerini savunmuşlar.

    Sonuç : Alkol var ! mış yani. Ve ilahiyatçılar " Alkolün biri de binide haramdır. Şüpheli şeylerden uzak durunuz. " uyarısını yapmışlar.


   Kimisi var kimiside yok yönünde kendilerini savunsalar da bende kola da böyle bir içerik olabileceğine malesef inanıyorum. İnsanın içtikçe içesi gelmiyor mu Allah aşkına. :) Ki özellikle pepsi hastası biri olarak bu sonuca üzülmedim desem yalan olur. :) Aslında ithal edilen bir ürüne neden bu kadar şaşırdığımı bende anlamadım. Kendilerine haram olmayan bir içeriği, o ülkenin kullanması kadar normal bir durum olamaz. Asıl biz kendi ürettiğimiz mallarımıza sahip çıkmayı ne zaman ögreneceğiz acaba ?

    Hoş cola turkayı bile kola yazmayı tercih etmediğimize göre alttan altta "Batı" laşmışız bile zaten. Hadi ismini bir kenara itelim de şunu azıcık daha lezzetli ve tatlı yapsaydınız n'olurdu sanki dimi. :) Sonra başlardık bizde bir türkü tutturmaya.
   

 Havasına kolasına, 
 Taşına elmasına ( Bu bildiğin ağaçtaki elma ama ) :)
 Bin can feda bir tek malıma diye.


   Neyse bu seferde kısacık bir yazıyla bloglarınıza konuk olmak istedim. Umarım hem eğlendirmiş hemde bilgilendirmişimdir. Sevgilerimle...

72 yorum:

  1. şimdi benim sormak istediğim şey bazı meyve ve sebzelerinde içinde de alkol var. Beş adet muzun içindeki alkol miktarı bir şişeye biraya eşit. Ve hergün tükettiğiniz çeşitli yiyeceklerde de var. Yani kesinlikle sizi zan altında falan bırakmaya çalışmıyorum ama benim düşüncem alkolün alkol olarak tüketildiği zaman haram olduğu yönündedir. Sonuçta din işlerimizi kolaylaştırmak için buradadır değil mi zorlaştırmak için değil. Ya en azından bu benim sorgulayış tarzım benim düşüncem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok canim benim. Burası herkese açık bir meydan ve seve seve herkesin görüşlerini dinlerim. Açıklamama geçeyim :)

      - meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan alkol haram değilmiş. Çünkü bu meyveleri yemeden önce analiz etme gibi bir imkanimiz da yok biliyorsun.

      - mayalanma sonucuda alkol ortaya çıkıyorsa oda belli miktarı aşmazsa helal sayılmış.

      - Ancak çözelti olarak alkol katıldıysa ki kolanın içeriğinin çözülmesi için alkola ihtiyaç varmış. Ve en ucuz yoldan bulunan da etil alkolmüş. Eğer bu alkol değişikliğe ugramazsa bu içecekte tedavi dışında haram sayılırmış. Bu sorularla islamiyetten ve fetvadan aldığım cevaplar. Ama kuranımızda sarhoşluk veren maddeler haram sayıldığı için net birşey söyleyemiyorum. Yazımdada belirttiğim gibi benim düşüncem haram olabilmesinden yana. :) Tesekkr ederim yorumun içinde.

      Sil
    2. ooo gerçekten şu an aydınlandım bana zaman ayırıp bu kadar ayrıntılı bir cevap yazdığınız için teşekkür ederim gözlerim kalp kalp oldu. Ayrana devam ben : D

      Sil
    3. Galiba bendee :) Erik suyu istersen buyur gel 3 kavanoz yaptım. Helallll :) ama bol sekerli. Dine olmasa da uzmanlara zararlı gelebilir. 😀 Ayrıca kalp kalp sanada canm 💕

      Sil
  2. Evimize asitli içecekler hiç girmez. İçinde alkol olmasına şaşırmadım aslında. Daha çok bilinçli olmak ve dikkat etmek dileğiyle, teşekkürler bilgilendirdiğin için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ne kadar güzel bir evmiş ooo :) ben kolayi çok severim. Sevdiğim için de biraz inanmak istemedim galiba ama inandimda 😀 ben tesekkr ederim canm :)

      Sil
  3. Kafein de bağımlılık yarattığından kola içme isteğini alkolle bağdaştırmak pek doğru değil bence. Gerçekten de kendiliğinden oluşan bir miktar çıkabilir zira üzüm suyunda elma suyunda bile bir müddet sonra alkol çıkabileceğini düşünüyorum. Aslında yiyeceklerle ilgili çıkan haberlere artık çok rağbet etmiyorum % 90 ekonomik yönlendirimlere maruz kalıyoruz. Bakınız ıspanak çokken demir deposu olması, bakınız mercimek fazlayken faydalarının bitmemesi, deli dana ile kuş gribi bile dönüşümlü geliyor, bir biri bir biri çok satılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bende yiyeceklerle ilgili haberlere itimat etmem. Umursamamda. Ama söz konusu helal haram olunca daha dikkat etmeye çalışıyoruz. Ya olursa ? ihtimalinide göz önünde bulundurmaya çalışıyoruz. Ama ben daha öncede dediğim gibi bir çok ithal edilen mala güvenmiyorum. Hepsini hayatımızdan çıkarmamıza devlet izin vermese de bir kısmından vazgeçebiliriz belki. Ay o bağımlılık konusu şakayla karışıktı zaten :) tesekkrler yorum için

      Sil
  4. Ekmektede alkol var :) Ama dediğin gibi kolalarda fermentasyonla oluşmuyor. Zaten sağlığa zerre kadar yararı yok. İngiltere okullarda satılması yasaklanmıştı sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç yararı olmadığı halde nasilda lezzetli dimi :) ahh ahh çok da severim. Özellikle pepsiyi. Böyle tatli tatli gider herseyin yaninda 😀

      Sil
  5. ilave kolada alkol olduğu uzun zaman önce analizlerle kanıtlanmıştı ama sektörün içinde olan insanlar hariç kimse bilmiyordu bu bilgiyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilsede değisen birsy olacağını sanmiyorum zaten canm :) tesekkrler bu bilgiyide paylaştığın için :)

      Sil
  6. Ben inanmıyorum açıkçası... Bir tane bira 7 8 lira. Kolanın içinde alkol olsaydı emin olun daha yüksek fiyatlara satılırdı. Bence adamlar gayet güzel içecek yapmışlar. Hatta bir ara Coca-Cola'yı tersten okuyunca Allah Yok anlamına geliyor demişlerdi. Arap bir arkadaşımla konuştum bu konuyu, aldı tersten okudu öyle bir şey yok dedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda arapça mealini bilmediğim için net birşey söyleyemicem malesef. Ama bu durumun mantıksız bir yerini ben göremedim. Neden derseniz kullanılan alkol zaten saf alkol değilmiş. Çok ucuz olduğu için etil alkol kullanıyorlarmış. Ve çok az miktarda. Yani çözelti elde edebilecek kadar. Bu ufak miktarıda ilave olarak yansıtıyorlardır illa ki diye düşünüyorum bende... evet adamlar on numara içecek yapmış. Bende çok severim. Ama doğal yiyceklerdeki kurtlardan, böceklerden kaçan bizler bu kolanın içindeki bitkiye yapışan böcekleri nasılda afiyetle yiyoruz değil mi ? Bize iyilik yaramıyordur belkide :)

      Sil
  7. Alkol ya da dini açıdan değil de sağlık açısından bakıyorum ben.O tür asitli içecekleri hem kendim içmiyorum hem de yeğenlerimi sık sık uyarıyorum.Bedenimize nasıl baktığımız önemli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten dinimizde bize zarar veren şeylerden uzak durmamızı öğütlediği için aynı kapıya çıkıyor sanki :) dimi

      Sil
  8. kola turkanın ilk çıktığı zamanları hatırlıyorum, hepimiz merak ediyoruz deli gibi; ama hiçbir yerde yok, yok satıyor çünkü.bence binde bi var içmeyin demelerine rağmen herkes içmeye devam edecek çok ama çok az bi kesim vazgeçecek.Le colayı araştırsınlar bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo hemde nasıl içilecek :) değisen çok az bir kesim olacak bencede :) onuda gördm bi yerde ama bimmiydi A 101 miydi :)

      Sil
    2. LE Cola bim, benm arkadaş söylentiler üzerine jelibondan da vazgeçmşti

      Sil
    3. Sığır jelatini yerine domuz jelatinimi ne varmis dimi unuttum bende :) amannn herseydede birsey var bu ne ya 😀

      Sil
  9. Ben de kola içmeyi tercih etmediğimden çok umrumda değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tercih etmek istemezdim ama cok tatli arkadasim ya 😀

      Sil
  10. İkisini de tuketmiyorum.Arada belki sarı ,onu da minimum seviye de ,soda içmeyi tercih ediyorum genelde...Daha önce de duymuştum bunu ,var yok kesin bilemem ama şüpheli olan şeylerden de uzaklaşmak gerektiğini düşünsem de yapabilmek pek kolay olmuyor :) Sağlıklı olmayan her şeyi en iyisi hiç tuketmenek ,miss gibi için hoşafınızı 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Haha :) şimdi erik suyu yaptim tamda üstüne bu geldi 😀 ama ben kola, çay ve ayran haric yemekle birsey icemiyorum ki. Hele meyve sularını, sodayi vs. Hayatta içemem 😀 Gitti caaanim hamburger kola, pizza kolalar 😀

      Sil
  11. Benim asitli tüketebildiğim tek şey maden suyu.Kola türü şeyler pek hayatıma uğramıyor.Dikkat etmekte fayda var yine de. İçmeyince ölmüyoruz sonuçta.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa ve öz 😀 aynen öyle. Valla helal olsun yapabiliorsanız :)

      Sil
  12. Çok da severdim keratayı hemen bırakmam da azaltacağım galiba bu haberden sonra...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka marka denicem insallah güzeldir 😄 kolasız hayat olmazzzzz :)

      Sil
  13. iyi bir konuya el atmışsınız..ben de meyve sularında da var dicektim ama yorumcular önce davranıp izah etmişler.. :)) benim yaşadığım sıkıntı bile var bu konuda..aslında bunu bir yazımda belirtmiştim..ben alkol kullanmadığım halde,meyve sularının yüzünden kanımda her kan tesinde alkol çıkıyordu..doktorlar bana "sen alkol mu kullanıyosun" diyorlardı..onlara "hayır ama meyve sularından olabilir" diyodum,bana inanmıyolardı.. :)) yeni demem o ki,meyvelerdeki özellikle de meyve sularındaki sıvılar maalesef,kanımıza alkol şeklinde karışabiliyor..çok fazla içilirse tıpkı 1 şişe alkol kullanmışız gibi karaciğerde tahtibat yapacak kadar olumsuz bir etki edebiliyor..koladaki alkol durumu ise zaten kola asitli olduğu pek içmiyorduk,alkolu duyunca artık yanımıza dahi yaklaştırmayız herhalde..bilgi için sağolun.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben asidini kaçırıp da içenlerdenim 😀çokta severim ama bakalim.ne yapıcam :) ay gercekten o kadar mı vahim durum. Ee o zaman onun fazlasıda zararmış demekki bende bu bilgi icin tesekkr ederim :?

      Sil
  14. Su, çay, kahve dışında çok nadir sıkılmış meyve suyu içen biri olarak kola içmemem için bir sebebim daha oldu. Benim bu durumdan hiç haberim yoktu. Kendim içmesem bile artık ailemi ve çevremi de senin sayende bilgilendirebilirim Özlem Abla. Bu konuyu ele aldığın ve araştırdığın için çok teşekkürler, ellerine sağlık. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ne güzelll. Ben sagliksiz ne varsa yer icerim huyum kurusun :) asıl ben tesekkr ederim canm. İlgimi çekince paylasmak istedim sadece. 💕😄

      Sil
    2. Ahh ne güzelll. Ben sagliksiz ne varsa yer icerim huyum kurusun :) asıl ben tesekkr ederim canm. İlgimi çekince paylasmak istedim sadece. 💕😄

      Sil
  15. Kola içmeyi aşırı derecede seven biri olarak kola içtiğimde neden gülesim geliyor falan diyordum, öğrenmiş oldum. Tahminlerim arasında vardı fakat oranı düşük diye duymuştum. Teşekkürler, elinize sağlık ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok severim ama bir bardağı nadir gecerim oda asitsiz olucak :) bilmiyorum bu derece alkol gülme yaparmı ? Yapmaz gibide geliyor. Bence sen benim gibi güler yüzlüsünde ondan :) tesekkr ederim canm

      Sil
  16. Herhangi bir meyveyi mesela elmayı soyup, beklet, ertesi gün ye, onda da eser miktarda alkol ürermiş. Kimyasal normal bir tepkime....:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumda açıkladım abla o normal sayılıyormuş. Ama kolaya çözelti amaçlı alkol katilirmiş. Ve bu alkol dgisime ugramazmiş. Bu nedenle sakıncalıymis.:)

      Sil
    2. Alkolün haram olmasının sebebi içip içip konu komşuya, yoldan geçene sataşan, bağırıp çağıran, karısını, çocuklarını döven, kaza yapan, arkadaşını öldüren sonra da "Alkollüydüm ne yaptığımı hatırlamıyorum" denmesi olmalı.
      Bunun için de ..... promil alkol almak lazım, (artık kaç bardak, kaç şişe ise, ben içki içemem kokusuna bile tahammül edemem o ayrı) ama bir bardak şarapla, birayla ya da birkaç likörlü çikolatayla kimse yukarıda saydığım şeyleri yapmaz.

      Sil
    3. İnananlar sadece Rabbim emrettigi için kullanmaz. Haram olduğu için. Ama içip içip zarar verenlerden dolayı haram.kılınmış zaten. Keske herkes inansa ve emir ve yasaklarina uysa. Toplum ne kadar güzel olrdu

      Sil
    4. Özlem'ciğim bu konuda yorum yazma ısrarımın sebebi ukalalık değil öncelikle onu belirteyim, titizlik yani her şeyin ama her şeyin sebebini, anlamını, gerisindeki sebebini, mantığını öğrenmek istememdeki büyük açlık.
      Ben 5 yaşındaki bir çocuk gibi her şeyin sebebini öğrenmeye sanki mecbur hissediyorum öyle de diyebilirsin ve istiyorum ki, herkes de böyle robot gibi değil, bir şeyi niçin yapmıyorsa mantığını bilerek yapmamasını istiyorum çünkü bu önemli. İleride bir şey olduğu zaman da sorgulayacak bilimsel düşünceye sahip olmasını sağlar insanın ve dolayısıyla çocuklarını da öyle yetiştirir.

      Şimdi emirlerin arkasında mantıklı sebepler olmalı.
      Hırsızlık yapmak niye haram? Çünkü kötü bir şey, senin olan X şeyi senden o X şeyin parasını/maddi/manevi değerini karşılamadan almak kötü bir şey, sen emek vermişsin, para ödemişsin almışsın, sana lazım, bir daha belki alamayacaksın, bir daha almak için yeniden çalışıp para kazanman gerekecek başkası hiç çaba sarfetmeden senin emeğine konması haksızlık, adaletsizlik ve bu ikisi de kötülük olduğundan haram kılınmıştır değil mi? (yani en kısa tanımlaması bu kadar)

      İçki de öyle, hem içenin sağlığına (karaciğeri, beyni, cildi her şeyi)zarar, hem yukarıda sayılan kötü suçlara, kazalara, ölümlere, cinayetlere yol açması bakımından haram edilmiş. Ama eğer sen diyelim ki, bir düğünde, bir evlilik yıldönümünde ev sahibi bir kadeh şarap ikram etti, iç, ne sarhoş oldun, ne karını dövdün, ne de vücuduna fazla bir zararı olmadı, ertesi gün idrarla söküp atılır, o zaman bence içsen de mantıken hiçbir zarara sebebiyet vermeyeceğine göre haram da olmaz, çünkü tanrı adil ve mantıklı olmalı. Neyse umarım anlatabilmişimdir. Tanrı onu sana ve başkalarına zarar verdiği sürece haram kılmış, bu olmayınca niye haram olsun? Yani şöyle düşün hırsızlık haram (yukarıdaki sebeplerden ötürü) ama sen acilen X şey lazım oldu, mesela bir kedi kuyuya düştü, komşunun bahçesinde uzun ip, urgan gördün, komşun evde yok, ondan habersiz ipi aldın, kediyi çektin sonra ipi yine aldığın yere bıraktın. Burada çalmak fiilini işledin (komşundan habersiz ipini çaldın) ama günah olmaz çünkü tekrar yerine koydun. Ve bunu iyi bir amaç için yaptın.
      Umarım anlatabilmişimdir. :)))

      Sil
    5. Anlattıgını ben zaten biliyorum abla ve bunuda ukelalık olarak söylemediğimi bilmeni istiyorum.

      Bende bircok seyi arastiran biriyim. Altinda yatan sebeplerini ögrenmeden tam anlamiyla inanmis olmam zaten. Kısaca söyle diyim. Rabbimin kuranda yazdığı herşy biz insanlarin iyiligi icin. Haramsa da bunun bizm icin büyk sakincalari olduğu alimler ve bilim uzmanları tarafndan kanitlanmis.

      Simdi soruna geleyim. Zinadan örnek vereym. Az zina yapmak gibi birsey olabilirmi ? Nefis azı bulduğu zaman daha coğunu ister. (Yaradılış gayesi) Az ile başlayıp daha cogunu yapmayacağın ne malum. Hersy uyusturucuda dahil bir kereden yada azdan birsy olmaz denilerek baslanmiyor mu ? Sonuc da ortada. Alkolde ayni sekilde. Bagimlilik yapıyor ve az bile olsa vücudumuzda hasarlara sebep oluyor. Topyekün engelleyemesek de ( meyvelerde var cnkü) elimizden geldiğince kesmek en akilca terch olmali bana göre. Kaldiki kolanında yararı olmadigina göre icmesek ne olur ölürmüyz ? Ucunda insana yada hayvana bir yararı olmadigina göre bu hareketten vazgecebilirz. Ve asıl sebebimizde Rabbim haram kildigi icin yasaklara uymak olmali. Hickimseye değil ama Allaha itaatim sonsuz. Elimden geldigincede hepsini yaparim. Cnkü kuranda geçen herseyin bizim yararimiza olduguna ben inaniyorum. İnanmayanlarda kendileri bilir. Pireye kizip yorgan da yakmam, inanmayana kizip Rabbimede itaatsizlik etmem. Anlatilmisimdir umarim :) herkesin inancida dinide kendine. Herkes kendi ipini kendi ceker.

      Sil
  17. bende neredeyse hiç almam ama çok severim kolayı...Allahım güzel şeyler neden hep zararlı :(( :)faydalı ve hatırlatıcı bir paylaşım olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tam ayni seyi düşünüyodum. 😀 Mesela cips ne kadar güzel dimi ama zararlı işte :) tesekkr ederim yorumun icin :)

      Sil
  18. Zaten bu tür şeylerin çoğunda ister istemez alkol çıkıyor tepkime türü oksijensiz solunum olduğu için etil alkol fermentasyonu oluşuyor bildiğim kadarıyla. Malesef bizde tüketiyoruz bazen. Ama içmemek en doğrusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok canm olusmuyor çözelti olmasi amacli katiliormuş. Kendilginden olusanlar belli bir seviyede oldugu sürece helalmis. Cok derin konu tabi bunlar. Ben yüzeysel bahsettim :)

      Sil
  19. Çook nadir kola içerim aysti severim ayran da iyidir hoştur torku favorim 👌🏻👌🏻

    YanıtlaSil
  20. Valla asitli içeceklerle hiç aram yok kuzum kolaymış pepsiy miş gazoz muş hiç mi hiç sevmem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo sen baya baya şanslılardansin o zaman canim benim :)

      Sil
  21. bilgilendirme için teşekkür ederim bunlar ince konular ne kadar dışarda okusakta kolanın içinde ne var ne yok hala bilmiyoruz bizleri bu konuda aydınlattığınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldiniz. Asıl ben tesekkr ederim okuduğunuz için

      Sil
  22. Ah, ah... Daha neler çıkar neler. İyi ki çok seven birisi değilim - en azından artık eskisi gibi sevmiyorum - :(

    YanıtlaSil
  23. Yazılarını her okuduğumda gülümsetiyorsun ya valla helal olsun sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten herkes gülsün mutlu olsun diye yazıyorum canım.benim :)

      Sil
  24. Aşırı derecede şekerli ve katkı maddesi barındırıyor. Erik suyu içmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ara bol bol yapıyorm ama yine de pizzayla gitmiyo ya 😀

      Sil
  25. hiç şaşırmadım desem yalan olmaz. Neler yiyip neler içiyoruz ah ah :-(
    Ama bu bilgi beni koladan (k ile yazdım :-) ) uzaklaştırır inşallah. Emeğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu inceligini asla unutmucam canm k ile yazisini 😀😘 alkol olmasa geri kalanını cok umursamam da ben haramın başladığı yerde ben son buluyorum :) Okuyan gözlerine saglik canm 💕

      Sil
  26. Blogger hayatinda yeni biri olarak blogunuzu yeni keşfetmiş bulunmaktayim...

    İşte benim aradigimda bu...

    Insana samimiyet hissi uyandiran. Okuduktan sonra insanin icin 'Aynen Valla Gı' diyesi geldigi yazı...

    Aslında bana çok ta garip gelmedi zira coco cola üreten kefere için içki normal bir şey. Bizim için haram. Bizi mi takar ki..

    Sayenizde colanin icinde icki de oldugunu ogrenmis oldum...

    Kısır yapar diye bilirdim. Daha ne melem zararlari vardir..

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu yorumu görene kadar seni zaten tanidim kardesim :) hosgeldin bloguma madem.

      Valla gı yı bizde şakayla karışık cok kullanırız. Çorumla kayserinin ecik de olsa bağı varmış demek ki.

      Aynen öyle valla. Haram kime göre haram ? Bazılarına bu yazım cok bos geliyor zaten. Neyse tesekkr ederim yorum icin

      Sil
  27. pepsı, cola turka içmem. Arada fanta içerim. Meyveli olduğundan sanırım alkol yoktur diye düşünüyorum. Ben alkol olayını bilmiyordum da, siyah kolayla tuvalet temizlediler onu gördüm midem kaldırmadı ıyykkk..
    en güzeli Sade soda ve gazoz bence :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi beeeehhh :) biz bosuna mi domestos kullaniyomusuz kuzum yaa 😀 sade soda hayatta icemem ama en iyisi o galiba. :)

      Sil
  28. Ablacığım fark ettirilmeden neler yiyip neler içiyoruz kim bilir :( KOlayı ishal sorunum hala devam ettiğinden arada tüketmek zorunda kalıyorum ama yok bana mısın demiyor içeriğinde muhakkak bir şeyler değişmiş gibi geliyor bana da.. Emeğine sağlık ablacığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İshale iyimi geliomus canm hic duymamistim ben patates muz vs. Biliyodum :) Saglik icin kullanmak sorun olurmu bilmiyorum :) Gecer insallah canm benmm 😘💕

      Sil
  29. Bende bu günlerde bu konu hakkında bloğumda yazı paylaşmak istiyordum sağolasın sen benden önce paylaşmışsın. Bende eski kola tiryakilerindenim çok seviyordum ortalama 4-5 sene evvel bir enfeksiyon geçirdim bir daha midem alıp ta içemedim. 7 yaşındaki oğlumu da kolaya düşman olarak yetiştirmeye çalışıyorum internetteki kolayla ilgili videoları izlettim baya faydası oldu çevreye kola içmeyin içimde karmen var alkol var diye tebliğde bulunuyor, ilerde içmez inşallah. Ben kolanın içinde alkol olduğunu daha yakın zaman da duydum ama 10 sene kadar oluyor gazozların içine aromalarının çözmek için etil alkol konduğunu ve şekerin pahalı olduğu için mısır şurubu konduğunu duymuştum. Ne yediğimiz belli değil ALLAH hepimizin sonun nu selamete erdirsin. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İthal ettigimiz malın icinde bunlarin olmasi cok doğal geliyor bana. İnanmayan insanin alkolle ne derdi olur ki ?

      Ben hala cok seviyorum aldirmiyorum ama sogumus da degilim :) İnsallah sende yazini paylasirsin. Görürsem muhakkak okurum canım Aminnn insallah.

      Sil
  30. Haramlardan ve şüpheli şeylerden kaçınmak gerek. Ben de bıraktım artık içmiyorum. Zaten ülserim de var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinimiz zaten şüpheden uzak durmamızı söylüyoe bize. Ama insanız işte her emri dört dörtlük yerine getiremiyoruz. Geçmiş olsun sizin baz ağırlıklı yiyecekler tüketmeniz lazım

      Sil

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋