22 Kasım 2017 Çarşamba

Cinsiyetleştirilmiş oyuncaklar


    Eskiden daha az ve doğal olan oyuncaklar günümüzde her bütçeye, her yaşa ve cinsiyete özel olarak detaylı bir şekilde üretiliyor.  Bunu yaparken savundukları düşünce çocuklarımızı eğitmek, geliştirmek olsa da asıl amacın bilinçsizce eğlendirmek ve gerçeklere adapte etmek olduğuna inanıyorum. Hatta ben bir çok oyuncağın geçici hevesten başka bir anlam taşımadığını düşünüyorum. ( Gerçekten eğitenlerin dışında.)


    Bir de bu gerçeklere paralel giden cinsiyetçi oyuncaklar var. Kızlarımızı bebekle oynamaya, altını değiştirip tencerelerde yemek yapmaya ve hatta ev süpürüp toz almaya teşvik ederken erkeklerimizi araba süren, kamyonla oynayan, silahla birbirini vuran nesiller olarak yetiştiriyoruz. Burada örgütlenen düşünce yapısına göre ;

👉 KIZLAR EVDE OTURSUN, YEMEK YAPSIN BULAŞIK YIKASIN BEBEK BAKSIN.

👉 ERKEKLER RAHATLIKLA GEZSİN TOZSUN. YERİ GELDİĞİNDE VURSUN KIRSIN ÖLDÜRSÜN.

    Ki bu düşünceyi çocuklarımıza aşılayansa malesef anne ve babaları. Ben daha önceden de bahsettiğim gibi erkeklerin yeri geldiğinde kız gibi, kızlarınsa olması gereken yerde erkek gibi yetiştirilmesi taraftarıyım. Silahlar dışında tüm erkeklerin oynayabildiği oyun ve oyuncaklarla oynayabilir benim kızım. Mesela futbolla ilgilenebilir, araba yarıştırıp sapan atabilir, misket oynayabilir. Kısacası erkeklerin yapabildiği herşeyi kendi cinsiyetine uyarlasın işte. ( Tıpkı annesi gibi. :) )

    Ve her anne babada çocuğunu bu doğrultuda ve zihniyetle büyütsün ki sşiddete ve ayrımcılığa karşı, duyarlı ve geleceğimize daha da emin adımlar atan bireyler yetiştirelim. Şunu unutmayın cinsiyet beden farkı olabilir ama HAYAT farkı değildir...


ESKİ VE YENİ ZAMANDAKİ ÇOCUKLAR başlıklı yazımı da okumak isterseniz linkine uçun. 😉

Kişisel blog- Annesinin Prensesi 🌈

36 yorum:

  1. Kız çocukları için temizlik seti, erkeklere tamir çantası görmüştüm. O kadar komik geliyor ki, benim kızım simdi temizlikcimi olacak diyorum görünce. Almam vallahi sacma bi gereksizlik oldugu için alanlara da hayret ediyorum. Evdeki tüm aletlerle ben çalışırken oynuyor zaten bu çocuk, neyin ne olduğunu öğreniyor. Sanırım gelmiş geçmiş en iyi oyuncak legolar. Birde kızımın araba sevdalısı olmasını isterdim, öylede oldu. Çünkü ben eşimin yapamazsınlarıyla yapamadım. Umarım ayaklarının üzerinde dimdik durabilir. Bebeklerle de oynamasın, yerine bol bol kitap alırım okuruz 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah yaşaaa aynıda benim kafadan işte 😀 bende bebek sevmiyorum alırsam da konuşan eğitici ninni söyleyen falan oluyor zaten. Bizim kız normalde de oyuncak sevmez. Bizimle oynar yada etraftaki şeylerle. Mesela benim mutfak bezimi alır kaçar hemen gider odaya oturacagi yeri siler 😀 kitapları inceler. Balon oynar. Hele bide makyaj setleri falan varya dandik dandik. Iyh çok gereksizler gerçekten.

      Sil
  2. bence mantıklı cümleler bunlar..cinsiyet kısmı hiç aklıma gelmemişti..😁 katılıyorum oyuncakların eğitici olanı var işe yaramayan hatta çok tehlikeli olanları bile var maalesef..dikkatli olmak lazım..emeğinize sağlık,bence faydalı bir bilgi..👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok gereksiz ve boş oyuncaklar var ortada malesef. Keşke hepsi çöpe gitse 😀

      Teşekkür ederim beğenmenize sevindim. :)

      Sil
  3. Ne güzel düşünmüşse yazmışsın canım, gerçektende öyle keşke her anne baba bunun farkında olabilse ve yeni nesiller böyle yetişse keşke ... Toplumda o zaman birşeyler değişebilir anca,insan zihnide sonradan birşeylerin değişemeyeceğini açık ve net görüyoruz çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep annelerin yetiştirmesinden dolayı bu ahkam kesenler var zaten. Sen erkeksin, sen oğlansın, sen yaparsın diye diye kendilerine de toplumada bela ettiler. Keşk herkes bilinçlense gerçekten.

      Teşekkür ederim canım 😘💕

      Sil
  4. Sonra da diyoruz ki; "niye bu kadar kadına şiddet var?"
    Bu yaşıma kadar silahtı, kılıçtı, tüfekti vs oyuncağı olmayan tek bir erkek çocuğu görmedim, durumu gayet özetliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru... çocuğun eline silah ver, savaşsın, vuruşsun,şiddetle tanışsın..eee ya sonra ?

      Sil
    2. Benim 2 tane ablam var. Bundan dolayı en fazla su tabancamız vardı. Ama birilerine zarar vermek için kullanmazdık hiç bir şeyi. Silah nedir arkadaş bu kadar korkunç bir şyi nasıl gönül rahatlığıyla ellerine veriyorlar anlamıyorum bende. Dönüyor dolanıyor kendilerini buluyor iste. Ölsen de dert öldürsen de

      Sil
  5. çok doğru hatta çok çok doğru izlettiğimiz çizgifilmler bile subluminal mesajlarla dolu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben onlarıda hiccc sevmiyorum 😀 bence kaldırmalılar.

      Sil
  6. Zeka geliştirici, hayal dünyasını zenginleştirici oyuncaklardan yanayım.Kız ve erkek çocukların oyuncukları farklı olabilir, bence bu normal.Aynı şeylerle de oynayabilirler, farklı oyuncaklar da seçebilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama farklı oyuncaklar zorunluluk olmalı. Dayatılmamalı. Hangisiyle istiyorsa onunla oynasın.

      Sil
  7. Ne kasar güzel anlatmışsın. Benim de aklımda olanlar bunlar. İleride çocuğum olduğunda ben böyle yapmayacağım diyorum ama bakalım. Etrafımız bu fikri empoze ettirecek düşüncelerle, nesnelerle dolu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben böyle yapmıyorum bak :) neyle istiyorsa oynasın yter ki gelişimini tamamlasın.

      Teşkr ederim canım. İnşallah hayırlısıyla büyütürsün.

      Sil
  8. Kızım henüz bir yaşında oyuncak seçimi için araştırmalar yapıyordum, gerçekten bilinçlenmek isteyen aileler için güzel bir yazı olmuş. Şuana kadar aktivite masası dışında diğer oyuncaklarını pek sevemedi. He birde topları ile oynamayı seviyor. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aktivite masasını bende seviyorum. Eğitico bir nesne en azından. :) Toplarlada oynamayan yoktur 😀

      Teşekkür ederim canım Allah bağışlasın kızınıda 💕

      Sil
  9. Silah, tabanca ve türevleri en sevmediğim oyuncak kategorisinden benimde... Ve oyuncağın cnsiyetinin olmadığını düşünenlerdenim, oğluşun bebeği vardı bir zamanlar mesela...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebekle oynaması gayette normal çünkü kendi cinsiyetlerini bile belli bir yaştan sonra ayırt edebiliyorlar zaten. Katılıyorum oyunvaklarının cinsiyeti olmamalı.

      Sil
  10. Legoların bile kız serisini çıkarttılar. Ne sinir bozucu.

    Sunay Akın'ın Kırdığımız Oyıncaklar kitabını okusana, çok güzel çıkartımlar yapıyordu oyuncaklardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Legolarıda hiç sevmiyorum nedense :) tamam okucam inşallah teşekkür ederim.

      Sil
  11. Çocukların oyuncak seçimi tamamen onların içgüdüsünden geliyor. Tamam biz ailesi olarak elbette uygunsuz gördüğümüz şeyleri kısıtlayabiliriz. Fakat ileride benim çocuğum olursa tamamen özgür bırakacağım canı ne istiyorsa alsın, maddi durumu aşmayacağını öğretirim. Oyuncak seçimi onların kişisel gelişimi için çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı fikirdeyim. Hangisiyle oynamak istiyorsa ( onu geliştirmesi şartıyla) alırım. Trşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  12. Süpersin, kesinlikle katılıyorum sana !!

    YanıtlaSil
  13. Anne-babaya çok iş düşüyor burada. Bizim seçimlerimizle şekilleniyor onların küçük dünyaları. Oyuncaklar, çizgi filmler ve daha niceleri. Dikkatli olmak lazım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlarda en azından bizim seçimlerimiz doğrultusunda hareket ettikleri kesin. Zamanlada kendi kendilerine beğenip istediklerini alacaklar. :) Teşkkür ederim yorumun için.

      Sil
  14. Ben karşıyım aslında bu oyuncaklara. Barbie bebekmiş, arabaymış filan. Önlerine hazır sunduktan sonra biz, çocuklardan üretici olmalarını, sosyal hayatlarında kendi becerilerini kazanmalarını bekliyoruz. Bunlar yerine daha eğitici öğretici oyuncaklar ya da atık maddelerle bile çocuklarla oyuncaklar oyunlar tasarlanabilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birazda kolayımıza geliyor işte. Birde kapitalizmin bize dayatmaları bunlar. Çocuk görünce istiyor. Kizim şimdiden her gördüğünü istemeye başladı bile :)

      Sil
  15. Erkek çocuklarının kız çocuklarının da cinsiyetlerinin korunarak paylaşımcı olmayı öğrenmeleri gerektiğini düşünüyorum.Öyle keskin iş ayrımları yok artık.Hayat müşterek şekerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahhhh şöyle işte. Erkek dediğin temizlik, bulaşık ve çocukla da ilgilenebilir. İlgilenmeli hatta. :)

      Teşekkürler yorumun için

      Sil
  16. çok haklısın ablam :D bende ruhu erkek bir kız çocuğu olarak yetiştim peder sağolsun :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa bende öyle kuzum ya. Erkek fatma gibiydim oğlanlarla futbol oynar misket yuvarlardim haha 😂 öpüyorum seni erkek fatmacım

      Sil
  17. Çoğunluğun pek de dikkat etmeden çocuğuna aldığı oyuncaklar bunlar. Bence çok tehlikeli, ayrımcılık ufacık yaşlardan başlıyor böylece. Ben küçükken dozerle oyanamaya, dışarda top koşturmaya bayılırdım. Bebeklerim de vardı tabii:)
    Bu arada Barbie bebekler de eleştiri konusu bir süredir, çünkü çocukların kafasına güzel kadın imajını yerleştiriyor.
    iki oğlum var, dikiş de öğrettim, temizlik yapmayı da, kek yapmayı da:) Hayat herkes için, herkes kendi ihtiyaçlarını başkasına muhtaç olmadan giderebilmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kızıma özellikle eğitici almaya dikkat etsem de her türlü oyuncağı alıyorum. Arabaylada, toplada oynasın, bebekleriyle de sevgiyi cinsiyetini öğrensin. Ama kısıtlama olmasın istiyorum. Bana göre kadın ve erkek her konuda eşit olmalı.

      Bende sizin gibiydim. Bebeğim vardı ama aklım hep toptaydı. :) Bir de küçükken büyünce barbie bebek gibi olmak için dua ederdim. :) Şimdi düşünüyorum da ne kadar tehlikeli heveslere sevep oluyormuş bu barbieler.

      Oğlunuzla yaptığınız tatlıyı gördüm. Benim de olsa bende aynı şekilde davranırdım. Neden kadın öldüğünde erkek evlenmek zorunda ? Neymiş bakıma muhtaçmış. Öğretin o zaman da kimseye muhtaç olmadan yaşayıp gitsinler.

      Sil
  18. Ayrımcılıl daha o yaşlarda kol geziyor malesef. Yine bizlerin dayatması işte. :)

    YanıtlaSil

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋