21 Ekim 2017 Cumartesi
Aşurenizin lezzetine lezzet katacak pek bilinmeyen 10 malzeme (Aşurenin hikayesi)
Dün aşurenin son günü olduğunu bilmeden öğlen pişirip komşulara dağıttım. Bu kadar alakasız yiyeceklerin bir araya gelip de lezzetli bir çorba olması sizce de garip değil mi ? Acaba agız tadımız alışkın olduğu için mi severek yiyoruz ? Diyede düşünmeden edemedim. 😂
Sorularıma cevap bulabilir miyim bilmiyorum ama aşurenizin lezzetine lezzet katacak pek bilinmeyen 10 gıdayı saymadan önce tarihçesini kısaca anlatmak istiyorum. ( Gerçekten kısa 😂)
Hz. Nuh' un kavmi çığırından çıkıp sapkınlıklara devam edince Rabb'im Hz. Nuh' a bir gemi yapmasını ve bu gemiye inanan insanları ve her cins hayvandan bir çift koymasını emreder.
Hz. Nuh bu emri yerine getirince Rabb' imiz yerleri suyla dolduran bir tufan koparır. Ve bu kavimdekiler boğularak helak olurlar. Sadece Hz. Nuh' un gemisindekiler kalır. Ancak onlarında yanlarına aldıkları yiyecekler azalınca hemen ellerindekileri karıştırıp bir çorba yaparlar. İşte bu çorbaya aşure denir.
Herkes aşurenin içindekileri malzemeleri az çok bilir. Ben bu yazımda pek bilinmeyenleri söylemek istiyorum Buyrun şimdide aşurenizin lezzetine lezzet katacak 10 malzemeye bakalım ;
1) Karanfil suyu ( Herkes karanfili ham haliyle koyar. En güzeli kaynatıp suyunu aşureye katmaktır.)
2) Çiğ krema ( Yok daha neler demeyin. 😁 Hem aşurenin rengini açar hemde lazzet verir. Pişmeye yakın ilave edebilirsiniz.)
3) Gül suyu ( Hoş bir aroma verir. Ocaktan aldıktan sonra aktarın. )
4) Vanilya ( Ben bir kaç paket vanilyayı aşuremi dinletirken ilave ediyorum. Çubuk vanilya olsaydı kokusu daha hoş olurdu tabi.)
5) Portakal ve limon ( hem kabukları hemde meyvesini katıyorum.)
6) Kivi ( İnanın içinde kivi olduğunu bile anlamayacaksınız.)
7) Bir çimdik tuz ( Şekerin tadını patlatmak için katılır.)
8) Armut ( Neden olmasın.)
9) Mandalina ( Ufak ufak doğrayıp katın.)
10) Muz ( ikram ederken üstlerine küçük küpler şeklinde doğrayıp katın.)
Diğer malzemelere ilaveten bunlarıda kattığımda gerçekten çok hoş bir aşure elde etmiş oldum. Hatta herkes aynı hazır gibi olmuş dedi. 😄 Ama tabi oranlarını çok iyi ayarlamak gerekiyor. Fındık, fıstık gibi kuruyemişleri ben en son üstlerine ilave ediyorum. İkram ederken tarçın ve narı da ekledim. Aşure yapmak isterseniz birde bu tarifle denemenizi öneriyorum. Beğemeceğinize eminim. 😄
Yazıyı yazarken aklıma saçma sapan bir düşünce geldi. Acaba zenginler aşurelerine mango, avokado, hindistan cevizi sütü, papaya meyvesi vs. katıyorlarmıdır ? Abarttın sende dediğinizi duyar gibiyim. Oysa içimden bir ses de neden olmasın diyor. 😂 Ama şeytan olduğunu düşünüp o sesi hemen silkeleyip kendimden uzaklaştırdım. Emin ellerdeyim.
Herkese ırkçılığın, cinsiyetçiliğin ve burjuvanın hakim olmadığı günler diliyorum...
Kişisel blog- Annesinin Prensesi 🌈
Çok ama çok severim, yaaa şimdi canım çekti Özlemmmm yapmaya da üşeniyorum:(kim uğraşacak?:( eline sağlık, afiyet olsun. :)
YanıtlaSilAaa keske burda olsaydin ablam sanada yollardim yeter ki istedigin asure olsun 😘 tesekkr ederim oldu valla afiyet :)
Sildeğişik bir tarifmiş. Bu sene pişirdim artık seneye denerim tarifinizi.:)
YanıtlaSilDeneyin bakalim.begenecekmisiniz :)
SilAşureee. En sevdiklerimizden. ♥
YanıtlaSilHemde nasill 💕😆
Silvalla ben bilmem bana bir şey gelmedi yanii
YanıtlaSilYaaa utandim su annn :)
SilHayatımda ilk kez duyuyorum çoğunu, anneme bak böyle bir tarif varmış denenmiş onaylanmış desem eşek sudan dönünceye kadar döver beni :D Ağzımı bile kırabilir :D Ellerine sağlık ama çok güzel gözüküyor, enfes ♥
YanıtlaSilİş o kadar tehlikeliyse hic o taraklara girme 😁 arkamdaki destegini hissediyorum bu kadar fedakarlik yeter bana haha 😆 tesekkr ederim canm benm cok sagl 😘
SilAşureyi seviyorum, ellerine sağlık canım seninki de harika görünüyor, karanfil suyu katılmış aşure yemedim ama mutlaka çok lezzet katıyordur, gülsuyu katılmış aşureyi çok severim :)
YanıtlaSilBende cok severm canm karanfili katmaktansa suyunu katmak daha iyi oluyor bak tesekkr ederim 😘😘
Silkaranfili kaynatıp suyunu aşureye katma fikri güzelmiş..:) bu arada aşure de güzel duruyor..keşke klavyenin enter tuşuna basıp,yorum yapanlara gönderebilseydik ne güzel olurdu.. :)
YanıtlaSilHaha :) ah keşke yaa. Dağıtıldıkça güzelleşir aşure zaten. Niye sadece tek bir aya mahsus yaparız bilmem. Bence çok lezzetli bir tatli :)
SilAyyy mis mis :) :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilÇiğ kremayı denemek lazım :))
YanıtlaSilSeneye artık :)
SilKuruyemişler içine konulunca kötü oluyor. Bohutların fasülyelerin kabuğu muhakkak çıkmalı. Portakalı çok yakıştırıyorum. Kuru inciri sevmiyorum. Yeme konusunda uzmanımdır, hiç pişirmedim :) Neyse ki kızım yok, yanmıştı kızcağız :)
YanıtlaSil:) bende evlenince yaptım daha önceden ablam yapardı.
SilKuruyemişleri en son üzerine ilave ediyorum servis ederken. Evet kabuklarıda soyulmalı tabiki. Daha güzel olur. :) İnciride ayrıyetten haşlayıp katarsak rengini vermiyor aşureye.
Leziz çok severim..
YanıtlaSilBendee :)
Silçoğu da güzel şeyler. aşurenin içinde olduğunda nasıl olduğunu az çok tahmin edebiliyorum. imkan bulur bulmaz bende yapayım bunlardan birkaçı ile diyorum. güzel tarif için teşekkürler şimdiden ağzımın suları akıverdi vallaaa :D
YanıtlaSilAy burda olsaydında gelip yeseydin canm :) yapmışsındır heralde ben bu yorumları kaçırmışımda 😁 sağolasınnn
SilEllerinize sağlık. Ben çok severim aşureyi. Sene de bir kaç kez yapmaya çalışırım.
YanıtlaSilAşurenin güzel olması için malzeme çeşidi bol olacak.
Benim kişisel tercihim, şekeri bol, biraz sulu ve şeffaf olması. Kuru üzüm, kuş üzümü, kayısı, yaban mersini kurusu koyuyorum (incir kararttığını için koymuyorum), içine kuruyemiş olarak ocaktan indirmeye yakın kavrulmuş bütün fındık ve çiğ kabuksuz badem (metro marketlerde satılıyor) güzel oluyor. Üzerine ceviz, nar ve kavrulmuş susam çok yakışıyor....
Aa susamı ilk defa duydum ama güzel olur. İnciri ayrı bir yerde kaynatıp katarsanız bisey olmuyor. Ay bak tekrardan canm istedi. Ama malzemelerde yok şuan. Olsada yesek dimi :) sizinde elinize saglik
SilAşure yapmak aslında o kadar da zor değilmiş... bu sene ben de yaptım . Hem de akşamdan ıslatma aşamasında içine çubuk tarçın koyarak ;) karanfili kaynatmadım ama sıcak suda bekletip suyunu koydum ;)
YanıtlaSilOda olurr :) tarcın çubuğuda cok mantikliymis. Ay evet cok kolay ya herkes yapabilir bişey yok. Sadece malzemelerin hepsini ayni anda bulmak zor oluyor. Özellikle almak gerekiyor dimi. Afiyetler olsun sanada :)
SilAy yemek resimlerindede vizdan azabi cekiyorm valla. Eminim anneannende cok güzel yapiyordur 😘tesekkr ederim
YanıtlaSilTatlı sevmem pek, damağına hoş gelenler denesin. :D
YanıtlaSilAaa tatlı sevilmez miiii 😁
SilEh Özlem böyle olur mu ?Nasıl geçti boğazından o aşure ? İnsan blog arkadaşlarını da davet etmez mi?
YanıtlaSilAslında etkinlik yapanlar birde aşure etkinliği yapabilirlerdi 😁 aa gel canm benm ben yine yaparım buyur 😄
Sil